Peti Šekspir festival pun iznenađenja: Pogledajte čikaški hip-hop spektakl, Tit Andronik i suđenje Hamletu

0

Festival će se održati od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad.

Q Gents, Dva viteza iz Verone
Q Gents, Dva viteza iz Veronefoto: Promo

Čikaški hip-hop mjuzikl Q-gents, koji je američki MTV opisao kao ništa manje nego brilijantan, zatim Please, continue - suđenje Hamletu sa pravim advokatima, sudijama i veštacima i Tit Andronik, hit predstava Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice, koja je obeležila pozorišnu sezonu u regionu...

 

Ovo je samo deo bogatog programa petog Šekspir festivala koji će se održati od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad. Ulaznice za ovo jedinstveno dramsko iskustvo moguće je nabaviti po ceni od 500 do 900 dinara. Program će ove godine po prvi put biti proširen i Šekspirom za Veliku decu, za koji će ulaznice biti besplatne.

 

Please, Continue
Please, Continuefoto: Promo

„Ove godine očekuju nas zaista iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba. U Q-gents glavni akteri, prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o Dva viteza iz Verone. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju. U Please, continue, suđenje Hamletu za ubisto Poloniusa,vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika. Program će otvoriti predstava Tit Andronik Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle sezone“ objašnjava Nikita Milivojević, direktor i idejni tvorac Festivala i dodaje da je ova godina nova jedinstvena prilika da domaća pozorišna publika pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru.

 

Šekspir festival, jedinstven je u ovom delu Evrope i osmišljen kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca

 

Jelena Gavrić, producent Malog pozorišta Duško Radović rekla je da će kao prateći program Festivalu, od 30. juna do 2. jula biti izveden i Šekspir za veliku decu.

 

Tit Andronik Zagrebačkog kazališta mladih
Tit Andronik Zagrebačkog kazališta mladihfoto: Promo

„Uz prethodnu rezervaciju karata, publika će moći besplatno da uživa u predstavama iz Engleske, Grčke i Srbije“, istakla je ona i dodala da je najbolje vreme da se Šekspir predstavi deci u uzrastu od pet do sedam godina.

 

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

 

 

makonda-tracker