Ne propustite

Festival "Nušićevi dani" 35. put u Smederevu

0

Smederevo će u aprilu po trideset peti put biti prestonica pozorišne umetnosti. "Nušićevi dani", festival duge tradicije, nadaleko poznat po kvalitetnom programu i odličnoj organizaciji, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim delima, održaće se od 16. do 28. aprila u Centru za kulturu Smederevo.

foto: Promo
foto: Promo

 

U takmičarskom delu festivala festival "Nušićevi dani" obuhvatiće predstave najznačajnijh pozorišnih kuća u regionu. Nakon svečanog otvaranja biće izveden pozorišni komad "Korešpodencija" Zvezdara teatra, 23. aprila.

"Urnebesna tragedija" Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, na repertoaru je dan kasnije, 24. aprila.

 

Da je Nušić i danas živ i vazda aktuelan, potvrdiće u Smederevu 25. aprila predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića.

 

Predstava "Pod žrvnjem" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Egona Savina, biće pred publikom 26. aprila.

 

Poslednja u nizu je predstava "Žalujoča družina" u režiji Igora Vuka Torbice kojom će poštovaocima pozorišne umetnosti poznato Nušićevo delo 27. aprila da prikažu gosti iz Slovenije – Prešernovo gledališče iz Kranja i Slovensko ljudsko gledališče iz Celja.

 

Završne večeri festivala biće dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru. Ove godine ovo vredno proznanje pripalo je dramskom umetniku Aleksandru Berčeku.

 

Iste večeri dodeliće se i bijenalna nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, pozorišnom reditelju Jagošu Markoviću, nagrade za najbolju predstavu po oceni publike i za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija, kao i nagrada "Milosav Buca Mirković", za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu.

 

Nušiću, tom večitom savremeniku i sapatniku svih srpskih naraštaja, velikanu srpske književnosti, i ove godine Smederevo će se odužiti pozorišnim festivalom koji obeležava ne samo kulturni identitet poslednje srpske prestonice nego i cele Srbije.

 

 

 

 

makonda-tracker