Najavljujemo

“Don Kihot –Second Hand” premijerno u Novosadskom pozorištu

0

Predstava ,,Don Kihot - Second Hand" reditelja Sardara Tagirovskog, biće premijerno prikazana 2. marta u Novosadskom pozorištu

foto: Srđan Doroški za Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Sardar Tagirovski, reditelj predstave “Don Kihot - Second Hand”, čija će premijera biti 2. marta od 19 sati u Novosadskom pozorištu, rekao je ovim povodom:

Evropska kultura, sveopšti život danas, naše potrošačko društvo, baziraju se na ideologiji straha, sistematskog zaplašivanja. Ovaj svet je postavljen na zakonima koji su tu da plaše. Svugde vidim kontrolu, pokušaj da nas se kontroliše. Jedino je dete slobodno. Vidiš da ga baš briga za sve zakone. I upravo to dete i njegov pogled na svet je lek protiv ovog današnjeg sveta kontrole. Da češće budemo deca, da se ludiramo, da se igramo. Ne da igramo igre, što odrasli rade - igraju uloge, nego da se igramo.”
 

foto: Srđan Doroški za Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Sardar Tagirovski, inače u sebi nosi kompleksne rusko-tatarske korene. Rođen je u Kazanu, detinjstvo je proveo u Mađarskoj a školovao se u Rumuniji. Njegove predstave retko sadrže reči, najčešće su satkane od slika, muzike, zvukova... Njegov "Don Kihot" ne prati striktno događaje u romanu, već kroz slike i raspoloženja analizira fenomen donkihovštine, borbu protiv (sopstvenih) vetrenjača. Inače, upravo ovaj Servantesov roman bio je inspiracija za naslov ovogodišnje sezone u Novosadskom pozorištu - "Vetrenjače".

 

foto: Srđan Doroški za Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz


U predstavi igraju: Livia Banka, Emina Elor, Agota Ferenc, Daniel Husta, Silvia Križan, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Emeše Nađabonji, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Bence Salai.
 

Prve reprize predstave su 7. i 28. marta, od 19 sati.

 

 

makonda-tracker