U Srpskom narodnom pozorištu

Pravi Zapad i Ilustrovana enciklopedija nestajanja: Dve dramske premijere već početkom marta

0

U Srpskom narodnom pozorištu u toku su probe na dvema dramskim predstavama čije će premijere biti početkom marta - "Pravi Zapad" Sema Šeparda i "Ilustrovana enciklopedija nestajanja" Božidara Kneževića.

foto: Promo
foto: Promo

"Pravi Zapad" je koprodukcija sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, a tekst Sema Šeparda nominovan je za Pulicerovu nagradu, američku nagradu koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

 

Šepard je ostavio neizibrisiv trag kao američki glumac, dramski pisac, scenarista i reditelj, kao autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara i, svakako, kao dobitnik Pulicerove nagrade za delo "Pokopano dete" 1979. godine.

foto: Promo

Reditelj predstave je Dimitri Pjer Udovički, scenograf je Davor Molnar, kostimografi Davor Molnar i Snežana Horvat, za izbor muzike je zadužen Josip Horvat, a u predstavi igraju: Saša Anočić (Ostin), Igor Pavlović (Li), Domagoj Mrkonjić (Saul Kimer) i Aleksandra Pleskonjić (Majka).

 

"Pravi Zapad" je subverzivna američka drama, drama koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju "američkog sna" i koji kao neostvareni dramski junaci u sebi nose nepomirene suprotnosti i neostvarene zadate obrasce uspeha.

 

Drama Sema Šeparda "Pravi Zapad" imala je svoju praizvedbu u pozorištu Magic Theatre u San Francisku 1980. godine. Drama je priča o dva brata od kojih jedan deluje veoma uspešno i ostvareno, dok je drugi gubitnik, odmetnik od društva i samoga sebe. S vremenom postaje jasno da je zamena uloga lako moguća i vodi ka ravnopravnosti zasnovanoj na ironiji...

 

Premijera je 9. marta 2018. godine na sceni "Pera Dobrinović" u SNP-u, a prva repriza već 10. marta.

 

Predstavu "Ilustrovana enciklopedija" nestajanja režira Zoltan Puškaš, nastaje kao koprodukcija SNP-a i Sterijinog pozorja, a u glumačkoj podeli su: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Nabojša Savić, Aleksandra Pejić, Jelena Antonijević, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina, Terezija Figura, Agota Vitkai Kučera i Daniel Husta.

 

foto: Promo

Pored Zolatana Puškaša koji je osim režije zadužen i za scenografiju, u autorskoj ekipi su i Terezija Figura, pomoćnik reditelja, saradnik za pokret i glas, Nikolina Stjepanović, dramaturg i Konstantin Knežević, lektor.

 

Božidar Knežević je za "Ilustrovanu enciklopediju nestajanja" dobio nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2015. godinu. Biće ovo druga režija Puškaša u SNP-u. Prva je, podsećamo, bila 2013. godine kada je režirao predstavu "Neka se jave najbolji", koprodukcija SNP-a i SDUV-a.

 

Inače, Božidar Knežević je dobitnik preko 70 književnih nagrada. Radio je nekoliko veoma uspešnih adaptacija drama za novosadsko Pozorište mladih, Srpsko narodno pozorište i Jugoslovensko dramsko pozorište.

 

Premijera je 12. marta 2018. godine, na Kamernoj sceni.

makonda-tracker