U Beogradskoj filharmoniji

Nakon skoro 180 godina od nastanka dela: Berliozova Posmrtna i trijumfalna simfonija, prvi put u Srbiji!

0
Prvi put u Srbiji biće izvedena Berliozova "Posmrtna i trijumfalna simfonija", komponovana povodom desetogodišnjice Druge francuske revolucije.
foto: Marko Đoković
foto: Marko Đoković

Zahvaljujući Beogradskoj filharmoniji, nakon skoro 180 godina od nastanka ovog dela, publika će čuti nekad najpopularniju Berliozovu kompoziciju, pod dirigentskom palicom Kristijana Mandeala, u petak, 3. marta (Kolarac, 20 sati).

 

Na koncertu iz ciklusa "Za megalomane" naći će se još jedna premijera, i to Šumanovog Koncerta za četiri horne i orkestar.

"Posmrtna i trijumfalna simfonija" je nastala kao porudžbina Francuske vlade za desetogodišnjicu Julske revolucije. Duvači i perkusionisti Beogradske filharmonije dočaraće njenu nekadašnju ceremonijalnost, kada je u procesiji trgom Bastilјa megalomanski defilovalo 200 muzičara - veliki vojni duvački marševski orkestar i perkusionisti. Naknadno se za potrebe koncertnog izvođenja reducirao celokupan ansambl, a filharmoničarima će se u poslednjem stavu pridružiti i kolege gudači.

Prema rečima dirigenta Kristijana Mandeala, program ovog koncerta predstavlja i "megalomanski" zalogaj:

Imamo veliki izazov pred sobom budući da je repertoar koji izvodimo veoma komplikovan. Megalomanski po svojim zahtevima, retko se može čuti čak i među najboljim orkestrima na svetskoj koncertnoj sceni", otkriva Mandeal, čest gost Beogradske filharmonije koji se smatra najvećim rumunskim dirigentom današnjice, karijere duge već četiri decenije.

foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija prvi put izvodi i Šumanov Koncert za četiri horne i orkestar. Solisti iz Mađarske - Janoš Benuš, Ištvan Flamer, Bence Mesaroš i Mate Hamar, pokazaće koliko horne mogu biti virtuozne u kompoziciji koja je most između gudačkog zvuka Šenbergove "Ozarene noći" uz koju počinje koncert i gromoglasnih duvača koji su u prvom planu Berliozovog dela.

"Megalomanski" broj premijera, solista, kao i zahteva koji su se našli pred muzičarima, apsolutno opravdavaju mesto ovog koncerta u jednom od najpopularnijih ciklusa Beogradske filharmonije. Finale "Za megalomane" zakazano je za 9. jun, pod upravom Fabrisa Bolona.

makonda-tracker