Tradicija tolerancije na Nišvilu: Prijatelji Šabanu po peti put

0
Nišville jazz festival će ove godine po peti put organizovati besplatan program Prijatelji Šabanu – 13. avgusta na River stage-u, u amfiteatru na keju (kod spomenika Šabanu Bajramoviću). Ovaj program, posvećen kralju romske muzike, po tradiciji se održava kao

Mini festival tolerancije ove godine biće sveden na jedan dan, a zahvaljujući njemu, amfiteatar na keju kod Šabanovog spomenika postao je omiljeno mesto okupljanja mladih.

- Već sada imamo veliki broj sastava koji žele da svojim nastupima odaju počast velikom Šabanu. Za sada je izvesno da će nastupiti sastav Romaneno koji predvodi fantastični slepi romski pevač i harmonikaš. Na listi čekanja još je desetak grupa, a svi će imati zadatak da obrade neke Šabanove pesme - kaže Ivan Blagojević, direktor festivala.

Inače, Nišville jazz festival je decembra 2008. godine, nekoliko meseci posle smrti Šabana Bajramovića, zajedno sa Ministarstvom kulture Srbije, ubeogradskom Sava Centru organizovao veliki memorijalni koncert pod nazivom Prijatelji Šabanu na kojem su nastupili eminentni sastavi sa celog Balkana.

Takođe, upravo je Nišville jazz festival pokrenuo inicijativu, dao inicijalna sredstva i pozvao potencijalne sponzore – prijatelje i nekadašnje saradnike Šabana Bajramovića da finansijski pomognu izradu spomenika Šabanu Bajramoviću - jedinstvenog te vrste u ovom delu Evrope kada je reč o romskim umetnicima, tako da Šabanova bista, rad vajara Vlade Ašanina, ne predstavlja samo počast velikom umetniku već je i svojevrstan spomenik toleranciji i razumevanju!

 

makonda-tracker