Zvezda Afro američke muzike dolazi u Srbiju

0
Američka pevačica nigerisjkog porekla Ijoka Okoavo, koju mnogi proglašavaju naslednicom Ejmi Vajnhaus i sledbenciom Nine Simon, Šade i Laurin Hil, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festivala, u nedelju 17. avgusta.
Ijoka Okoavo, foto: Promo
Ijoka Okoavo, foto: Promo
Osim što je za relativno kratko vreme postigla ogroman uspeh svojim albumima, Ijoka je nagrađivana i kao pesnikinja, a cenjena kao aktivistkinja za ljudska prava i originalni predavač vokalne tehnike i improvizacije.
Ijoka je rođena u Bostonu, gde su njeni roditelji, oboje rođeni u Nigeriji, doktorirali na čuvenom Bostonskom univerzitetu. Njeno ime na maternjem Esan jeziku znači: želim da budem poštovana, što praktično i obeležava njen umetnički put.
Karijeru je započela u grupi The Rock by Funk Tribe u kojoj su njeni stihovi već tada pronašli put do publike kroz muzičku fuziju džeza, bluza, fanka i gospel. Prvi solo album Black and Blues iz 2004. godine, baziran je na njenoj istoimenoj poemi, kao i  Hum The Bass Line iz 2007., a naredne godine objavlila je živi album snimljen na Havajima. 
Iste godine dobila je još jedno priznanje kada je pozvana da učestvuje na kompilaciji In the Name of Love: Africa Celebrates U2 – albumu obrada pesama sastava U2 na kojem su se pojavili skoro svi značajni afrički muzičari, izvevši upečatljivu verziju pesme Desire. 
Nakon odluke da donekle transformiše kako zvuk ali i autorski pristup, stvarajući pesme u tradicionalnijoj formi, 2010. godine  objavljuje treći studijski album Say Yes sa kojeg se kao veliki hitovi izdvajaju Simply Falling i The Yellow Brick Road Song, koja je predstavljena u HBO seriji How To Make It In America i koja je posle toga korišćena kao glavna muzička tema popularne serije Fairly lega

makonda-tracker