Regina na devetom mestu, a osvojila bodove za osmo

2
Revolitirani plasmanom na Pesmi Evrovizije članovi grupe Regina izdali su saopštenje u kome objašnjavaju kako su se nezasluženo našli na devetom mestu
foto: Indrek Galtin
foto: Indrek Galtin

Da organizacija glasanja na muzičkim festivalima ne zakazuje samo kod nas, primer je i ovogodišnje finale Eurosonga u Moskvi. Kao što je poznato, glasanje je ove godine organizovano tako da pola poena daje stručni žiri, a pola gledaoci slanjem sms poruka. Ipak, čini se da je žiri ove godine bio jača polovina. Tako je zahvaljujući njihovim odlukama u finale umesto Srbije ušla Hrvatska, koja je imala manji broj poena, a Makedoncima se dešava drugi put da iako imaju dovoljno glasova ostanu van finala.

Interesantan je i primer grupe Regina koja je nakon završenog finalnog glasanja osvojila deveto mesto sa 106 poena, tik iza Patricije Kas koja im beži za poen više. Regina je od Norveške dobila nula poena, što ne bi pravilo nikakav problem, da predstavnici BiH svake godine od Norveške ne dobijaju veliki broj poena –obično 8 do 10. Ove godine glasovi iz norveškog studija saopšteni su poslednji, iako je bilo predviđeno da to bude u sredini glasanja. Rečeno je da je norveški mobilni operater imao tehničke probleme, pa nisu uvažili glasove publike. Po tim glasovima, Regina je dobila toliko sms-ova u Norveškoj, da bi mogla da očekuje šest do osam poena. Ipak ti glasovi ni posle insistiranja bosansko-hercegovačke delegacije nisu uvaženi, jer se u slučaju tehničkih problema po pravilima uvažava samo glasanje žirija.

Koliko je dijaspora u Norveškoj opravdano nezadovoljna govori i to što Dejan Kukrić, šef BiH delegacije, dnevno dobija po tridesetak mejlova u kojima ljudi izražavaju svoje nezadovoljstvo i najavljuju da će tražiti povrat novca koji je potrošen na sms glasanje.

Članovima grupe Regina svakodnevno stiže slična elektronska pošta iz Danske i Nemačke, gde živi veliki broj naših ljudi, koji su masovno glasali za Bistru vodu u finalu.

Momci iz Regine ne žele ničim da uprljaju veličanstvenu pobedu mladog Norvežanina, ali smatraju da su u konačnom glasanju oštećeni.

Grupa Regina

makonda-tracker