Klarinetista Stojan Krkuleski u Guarneriusu

0
U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – FMU i Guarnerius nagrađuju, u sredu 2. maja od 20 časova, publici će se predstaviti mladi i višestruko nagrađivani klarinetista Stojan Krkuleski
Stojan Krkuleski
Stojan Krkuleski

Stojan je svojoj bogatoj kolekciji priznanja na prestižnim takmičenjima, dodao i nedavno osvojeno prvo mesto na 42. Međunarodnom takmičenju muzičke omladine Jeunesses Musicales 2012, najznačajnijem internacionalnom takmičenju kod nas, koje je ove godine okupilo najbolje mlade klarinetiste iz celog sveta.

U Guarneriusu će nastupiti sa pijanistkinjom Sarom Vujadinović a na programu će btii: Penderecki, Schumann, Debussy, Bassi/Verdi, Kovacs, Grgin.

Stojan Krkuleski je rođen 1986. godine u Beogradu. Sa najvišim ocenama je diplomirao 2009. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ante Grgina, a od 2010. godine je student master studija na Musik Akademie der Stadt Basel, u klasi profesora Fransoa Bende.

Bio je član omladinskih orkestara, kao što su CEIYO, Bayreuth Junger Kunstler i drugih, a kao solista nastupao je sa Bazelskim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Serbica, orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kamernim orkestrom Arte i Sarajevskom filharmonijom, a učestvovao je u radu Simfonijskog orkestra RTS-a i orkestra kamerne opere Madlenianum.

Trenutno, Stojan je na mestu praktikanta u orkestru Berner Symphonie Orchester u Bernu, a kao student Muzičke akademije grada Bazela, izuzetno je aktivan na koncertnim podijumima Švajcarske.

Ciklus koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju je pokrenut sa idejom da studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke koncerte u Guarneriusu dobiju, danas tako retku priliku da se predstave javnosti. Svi učesnici ciklusa su dobitnici prestižnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a kao najbolji na svojim odsecima, dobitnici su i nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara.

Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je slobodan, a sledeća mlada umetnica koji će se predstaviti publici je pijanistkinja Ljubica Stojanović, čiji je koncert zakazan za 16. maj 2012. godine.

 

 

makonda-tracker