šta se desilo?

Zbog skandala glavna favoritkinja za pobedu ODUSTALA: Ukrajina se povlači sa Evrovizije

0

Kako se navodi u saopštenjima, pevačica koja je ove godine u Torinu trebala da predstavlja plavo žute boje, neće otputovati u Italiju zbog situacije u kojoj se našla. 

foto: Youtube Printscreen/Суспільне Євробачення | Eurovision Ukraine
foto: Youtube Printscreen/Суспільне Євробачення | Eurovision Ukraine

Pevačica koja je trebala da predstavlja Ukrajinu na Evroviziji ove godine Alina Paš neće nastupiti na tom festivalu koji se ove godine održava u Torinu, piše u novom saopštenju.

 

Saopštila je da je previše za nju sve što doživljava sada, a vezano je za njenu posetu Krimu 2015. godine. 

 

Ne želim više da budem deo ove prljave priče — rekla je Alina nakon što su službenici u Ukrajini otkrili kako je jedan od članova njenog tima falsifikovao isprave kako bi, navodno, izgledalo da je legalno putovala.

 

Ja sam državljanka Ukrajine. Pratim zakone Ukrajine. Pokušavam da prenesem tradiciju i vrednosti Ukrajine u svet. Ono što je upleteno u ovu priču uopšte nije ono što sam ja stavila u svoju pesmu — poručila je, te dodala:

 

 

Ja sam umetnik, a ne političar. Nemam vojsku PR-ova, menadžera, advokata da se oduprem svim tim napadima i pritiscima, provalama na moje društvene mreže, pretnjama, a i apsolutno neprihvatljivim rečima koje ljudi sebi dopuštaju bez razumevanja situacije i zaboravljanja na dostojanstvo svakog građanina Ukrajine. Ne želim ovaj virtualni rat i mržnju.

 

Ona je nakon svih izjava odlučila da se povuče sa takmičenja. Bilo joj je jako teško što donosi takve odluke i zahvalila se svima na podršci. Nakon toga je njena pesma povučena sa kladionica, iako je odmah izbila na drugo mesto. 

 

Evrovizija
foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images, Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Podsetimo, Alina se suočila sa nadzorom ukrajinskog nacionalnog emitera zbog putovanja na kojem je navodno bila pre sedam godina.

 

Rusija je preuzela kontrolu nad poluostrvom 2014. godine, a putovanje u tu oblast - iako nije bilo preporučljivo za Ukrajince - moglo se ostvariti samo preko zvaničnih kontrolnih punktova u Ukrajini.

 

1 / 2 Foto: Youtube/printscreen

 

Paš je dostavila zvaničnu dokumentaciju koja dokazuje da nije ušla na Krim preko Rusije, što je ilegalno po ukrajinskom zakonu, a vlasti su to pokušale da provere kod graničnih službenika, prenosi Kurir. 

 

 

 

makonda-tracker