23. decembra u Kolarčevoj zadužbini

Simon Trpčeski sa programom Makedonissimo pred beogradskom publikom

0

Najlepše makedonske tradicionalne melodije koje izvodi Simon Trpčeski sa ansamblom u obradama kompozitora Panda Šahova biće izvedene u emotivnom projektu Makedonissimo 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini u 20 časova

foto: benjamin ealovega
foto: benjamin ealovega

Makedonska narodna muzika uživa poštovanje etnomuzikologa i publike širom sveta. Iako je reč o manjoj geografskoj regiji, Makedonija je iznedrila izuzetno bogatstvo pesama i igara koje odlikuje složeni ritam i melodijska raznolikost.

 

Tokom više vekova, nije bilo pokušaja da se zabeleži obimno makedonsko folklorno muzičko stvaralaštvo. Tek na početku 20 veka, nekoliko entuzijasta iz regiona zainteresovalo se za ovo, u to vreme, neotkriveno muzičko i koreografsko blago. Te pionire naročito je zanimao žanr tradicionalnog kola oro.

 

Makedonski pijanista Simon Trpčeski nastupa sa vodećim orkestrima sveta i redovno održava resitale u kulturnim centrima sveta (Njujork, London, Pariz, Minhen,Tokio) i nastupa na festivalima kamerne muzike među kojima su Verbije, Muzički festival u Aspenu, Međunarodni festival u Bergenu, Festival na Baltičkom moru i Bi-bi-si PromsRedovno sarađuje sa dirigentima kao što su Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Vladimir Jurovski, Andris Nelsons, Đanandrea Noseda, . Sakari Oramo, Antonio Papano, Vasilij Petrenko, Juka-Peka Saraste.Tokom jeseni 2017. Simon Trpčeski je ostvario niz raznovrsnih koncerata u londonskom Vigmor Holu kao rezidentni umetnik, uključujući i britansku premijeru projekta „Makedonissimo“. Diskografija Trpčeskog je obimna i uživa nepodeljene simpatije publike i kritike. Njegov prvi album objavljen za kompaniju EMI 2002. godine osvojio je dve nagrade časopisa Gramophone.

 

Njegove interpretacije sva četiri klavirska koncerta Sergeja Rahmanjinova sa Vasilijem Petrenkom i Kraljevskim filharmonijskim orkestrom Liverpula osvojile su priznanja stanice Classic FM, „Editor’s Choice” časopisa Gramophone i Diapason d’Or. Njegov najnoviji album objavljen za Onyx Classics sa snimkom klavirskim koncertima Prokofjeva doneo mu je još jednu nagradu Diapason d’Or.

 

Projekat „Makedonissimo“ imao je svetsku premijeru na Festivalu u Ludvigsburgu, maja 2017. godine. Koncert „Makedonisimo“ će u Beogradu biti održan u sklopu ciklusa 'Refleksije Bemusa', a to će biti prvo predstavljanje autorskog projekta Simona Trpčeskog i Panda Šahova u regionu.

 

 

makonda-tracker