uspešan koncert

Mando Diao u Beogradu – važno je boriti se za ljudska prava

0

Nastup švedske grupe poslao je i snažnu poruku da je borba za ljudska prava jako značajna.

foto: Ambasada Švedske/Zoran Petrović
foto: Ambasada Švedske/Zoran Petrović

Švedska indi rok grupa Mando Diao održala je prvi put u svojoj karijeri koncert u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”. Jedan deo koncerta protekao je u znaku obeležavanja 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne povelje o ljudskim pravima pod parolom i haštagom #StandUp4HumanRigths.

 

Neposredno pre koncerta ambasada Švedske organizovala je druženje
sa članovima benda Meet & Greet na kome je bilo reči o ovom značajnom jubileju. “Važno je svakodnevno se boriti za ljudska prava. Kao ljudi, mi ne možemo učiniti sve što je potrebno, ali svako od nas može učiniti nešto da bi svet postao bolje mesto za život” rekao je zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern.

 

foto: Ambasada Švedske/Zoran Petrović


Članovi grupe Mando Diao podržali su nastojanje ambasade Švedske u Beogradu da se naglasi važnost Povelje o ljudskim pravima, kao i sedamdeseta godišnjica od njenog usvajanja koja se ove godine obeležava. Potpisana 10. decembra 1948. godine u Parizu, Povelja predstavlja
prekretnicu u poimanju i razumevanju važnosti poštovanja ljudskih prava. To je prvi i najznačajniji međunarodni akt kojim se utvrđuje minimalni skup ljudskih prava svakog čoveka, što znači da svako ljudsko pravo mora biti poštovano u svakoj državi.


Ne zaboravite da se borite za ljudska prava, to je veoma važno. Sada ću otpevati jednu mirniju pesmu potpuno sam” rekao je pevač grupe Mando Diao Björn Dixgård i otpevao pesmu posvećenu poštovanju ljudskih prava “Ochrasy”. Od kako su 1995. godine osnovani, Mando Diao do sada su objavili osam studijskih albuma.

 

foto: Ambasada Švedske/Zoran Petrović


Veliku popularnost na Balkanu dobili su nakon objavljivanja albuma “Give me fire” i hitovima kao što su “Dance with somebody” i “Gloria”. Prema rečima članova švedskog benda, raduje ih što su u Beogradu i sigurni su da će se i u budućnosti Beograd uvek naći na mapi njihovih planiranih koncerata.


Sedamdeseta godišnjica od donošenja Univerzalne povelje o ljudskim pravima obeležava se širom sveta pod haštagom #Standup4humanrights kroz različite manifestacije i događaje.

 

 

 

makonda-tracker