ne propustite

Očekuje se pravi džez spektakl u Beogradu: Nenad Vasilić trio 12. decembra na Kolarcu podsetiće nas ritma iz bogatog nasleđa balkanskog folklora

0

Veliki ljubitelji popularnog muzičkog žanra će imati priliku da vide nastup ovog svetskog priznatog kontrabiste.

foto: Promo
foto: Promo

Nenad Vasilić trio nastupa u sredu 12. decembra od 20h u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Karte za koncert našeg svetski priznatog kontrabasiste po cenama puštene su u prodaju i mogu da se nabave na blagajni Kolarca, svim prodajnim mestima Eventim-a, kao i u Muzičkoj kući Metropolis, Makedonska 21.

 

Nenad Vasilić srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a potom studirao na Džez akademiji u Gracu. Posle početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut...), a 1998. godine odlučuje da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band), sa namerom da "u repertoaru nema američkih numera". Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora, uz koji je odrastao.

 

nenad vasilić trio
nenad vasilić triofoto: Promo

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput „Ajde Jano“, „Kad ja pođoh na bembašu“, „Zajdi zajdi“, „Jovane mori Jovane“ i „Zapevala sojka ptica“. Potom je u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije. Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Džez, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, hevi metala, roka ili world music; karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

 

 

makonda-tracker