novo

Amira Medunjanin ima novi album: "Ascending" za 15 godina na sceni

0

Jedinstvena Amira Medunjanin ove godine obeležava 15 godina uspešne muzičke karijere! Nakon svih ovih godina, Amira jubilej proslavlja objavljivanjem studijskog albuma "Ascending" koji u izdanju Jugoton-Croatia Recordsa, predstavlja retrospektivu njenog celoukupnog muzičkog opusa i postavlja nove smernice za budućnost.

Amira Medunjanin na sceni je već 15 godina
Amira Medunjanin na sceni je već 15 godinafoto: Elmedin Behremović i Edvin Kalić

U proteklom periodu Amira je objavila pet studijskih albuma i održala na stotine koncerata širom sveta. Njeno muzičko putovanje je veoma neobično - napustila je siguran posao, kako bi se u potpunosti posvetila promovisanju tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine i regije, a njena opredeljenost i istrajnost uticala je na mnoge mlade muzičare koji su sledili njen primer.

 

Petnaestu godišnjicu svog muzičkog puta Amira je odlučila da obeleži albumom koji nije tipična ili 'best of' kompilacija, već ipak nešto više.

Iskreno, nisam želela da objavljujem suvoparnu kompilaciju pesama sa prethodnih albuma. Ne uklapa se u priču o nama samima. Iako se radi o rekapitulaciji mog dosadašnjeg muzičkog života, pored već objavljenih pesama koje su snimljene u novim aranžmanima, na albumu se nalazi nekoliko pesama koje sam izvodila na koncertima, a nikada nisam imala priliku da ih snimim, i par novih kompozicija koje su našle mesto u ovom konceptu", kaže Amira.

Amira Medunjanin
Amira Medunjaninfoto: Elmedin Behremović i Edvin Kalić

Objavljivanje albuma "Ascending" najavila je pesma "Oj Meglica". Na toj se pesmi po prvi put dogodila saradnja Amire Medunjanin i Vladimira Kočiša Zeca.

Da, to je interesantno. Gospodin Kočiš ima zaista besprekornu karijeru i kada su u pitanju Novi Fosili, svi znamo njihov kompletan opus. Prošle godine Vladimir Kočiš je došao kod Ante Gele u studio i rekao da je napisao pesmu "Oj Meglica" koja bi mogla biti zamene. Naravno, snimili su je na licu mesta i poslali da je poslušam. A ja sam se oduševila na prvu i zaista mi je bilo jako važno da snimim tu pesmu na ovom albumu. Ona je napisana na međimurskom dijalektu i nadam se da će se dopasti publici. Meni je sjajna!", izjavila je Amira povodom ove saradnje.

Novi album Amire Medunjanin
Novi album Amire Medunjaninfoto: Promo

Amira Medunjanin održala je veličanstveni koncert 3. avgusta u Areni Pula, i po ko zna koji put oduševila sve prisutne. I sa jedinstvene scene u Puli, velika Amira osvojila je po ko zna koji put sve scene sveta.

 

 

makonda-tracker