bosanska muzika

Novim singlom u susret novom albumu: Amira Medunjanin velikim koncertom u Puli obeležiće 15 godina karijere

0

Nakon svih ovih godina, Amira će jubilej proslaviti objavljivanjem studijskog albuma "Ascending" koji u izdanju Jugoton-Croatia Recordsa, predstavlja retrospektivu njenog celoukupnog muzičkog opusa i postavlja nove smernice za budućnost.

amira medunjanin
amira medunjaninfoto: Elmedin Behremović i Edvin Kalić

Amira Medunjanin ove godine obeležava 15 godina uspešne muzičke karijere!

 

 

Albumom "Ascending" Amira takođe najavljuje veliki koncert i druženje s publikom "Amira Medunjanin and TrondheimSolistene", u "Areni Pula", 3. avgusta 2018.

 

U proteklom periodu Amira je objavila pet studijskih albuma i održala na stotine koncerata širom sveta. Amirino muzičko putovanje je veoma neobično - napustila je siguran posao kako bi se u potpunosti posvetila promovisanju tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine i regije, a njena opredeljenost i istrajnost uticala je na mnoge mlade muzičare koji su sledili njen primer.

Petnaestu godišnjicu svog muzičkog puta Amira je odlučila da obeleži albumom koji nije tipična ili "best of" kompilacija, već ipak nešto više.

Iskreno, nisam želela da objavljujem suvoparnu kompilaciju pesama sa prethodnih albuma. Ne uklapa se u priču o nama samima. Iako se radi o rekapitulaciji mog dosadašnjeg muzičkog života, pored već objavljenih pesama koje su snimljene u novim aranžmanima, na albumu se nalazi nekoliko pesama koje sam izvodila na koncertima, a nikada nisam imala priliku da ih snimim, i par novih kompozicija koje su našle mesto u ovom konceptu", kaže Amira.

Objavljivanje albuma "Ascending" 27. jula, Amira najavljuje pesmom "Oj Meglica". Na toj se pesmi po prvi put dogodila saradnja Amire Medunjanin i Vladimira Kočiša Zeca.

 

amira medunjanin
amira medunjaninfoto: Elmedin Behremović i Edvin Kalić

 

Da, to je interesantno. Gospodin Kočiš ima zaista besprekornu karijeru i kada su u pitanju Novi Fosili, svi znamo njihov kompletan opus. Prošle godine Vladimir Kočiš je došao kod Ante Gele u studio i rekao da je napisao pesmu "Oj Meglica", koja bi mogla biti zamene. Naravno, snimili su je na licu mesta i poslali da je poslušam. A ja sam se oduševila na prvu i zaista mi je bilo jako važno da snimim tu pesmu na ovom albumu. Ona je napisana na međimurskom dijalektu i nadam se da će se dopasti publici. Meni je sjajna", izjavila je Amira povodom ove saradnje.

Samo par dana nakon izlaska albuma, 3. avgusta, bčeka još jedan veliki događaj kojim obeležava 15 godina karijere - veliki koncert u Areni u Puli, gde dolazi prvi put!

Da, nastup će biti u veličanstvenom prostoru i teško je bilo šta poručiti ljudima, a da bude pametno. Nikada nisam nastupala u pulskoj Areni i biće to značajno iskustvo za mene. Velika je odgovornost i sve činim da se što bolje pripremimo i da kompletan program bude adekvatan za takav velebni prostor. Čast je nastupiti u tom čarobnom amfiteatru, i naravno velika je trema prisutna i to iz više razloga. Naime, radi se o prvom živom predstavljanju albuma "Ascending", i na pozornicu izlazim sa solistima iz Trondheima, s kojima sam imala priliku da nastupam samo jednom. Srećom, tu su moji prijatelji i saradnici: Ante Gelo na gitari, Bojan Zulfikarpašić na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te dragi gosti Boško Jović i Nikola Stajić na gitari. A možda će biti i nekih iznenađenja na pozornici. E, sad kada govorimo o tremi, živo me interesuje kako će publika prihvatiti jedan ovakav koncept. Iskreno verujem da će prvi susret publike i mene u pulskoj Areni biti neponovljiv. Poslednjih petnaest godina sam živela muziku i sada kada se osvrnem, sve mi izgleda kao divan san. I želja mi je da taj san podelim sa svim dobrim ljudima koji se budu našli na koncertu", komentarisala je Amira.

 

makonda-tracker