Koncert

Rege spektakl 1. aprila: Lee Perry, Mad proffesor i Horsman Coyote u Subbeernom centru

0

Kultni rege i dab muzičar Lee Perry nastupiće 1. aprila u beogradskom SubBeernom centru sa Mad proffesor. Domaću podršku tog dana pružaće im Horsman Coyot.

foto: promo
foto: promo

Posle 16 godina nezaustavljivi Lee Perry sa Mad Professor-om stiže prvog dana aprila u Beograd i to u Cetinjsku ulicu, u SubBeerni centar. Njihov domaćin na beogradskom koncertu biće Hornsman Coyote Soundsystem.

foto: promo

Lee Perry kaže za sebe:

Muzika je kralj, a ja sam princ."

Ovo nije puko hvalisanje. Lee Perry i u devetoj deceniji života ima energije kao i pre pola veka. On je jedan od najznačajnih muzičkih revolucionara koji je direktno uticao na nastanak i razvoj kako jamajčanskih žanrova kao što su reggae, dub i ska, tako i na veliki broj modernih elektronskih stilova. Imao je mnoštvo saradnji sa izuzetnim muzičarima, a među njima se izdvaja saradanja sa Bob-om Marley-em i Wailers-ima koje je „izveo na put“. Pomogao im je da definišu zvuk u njihovim počecima i samim tim postavio temelje za bend koji je kasnije reggae muzikom zarazio čitav svet.

foto: Promo

Hornsman Coyote, jedan od veterana domaće reggae scene i jedan od retkih trombonista specijalizovanih isključivo za reggae muziku, uvešće publiku u koncert reggae maga. Coyote je, inače, svirao i aranžirao kompletnu brass sekciju na Lee Perry-jevom Grammy nominovanom albumu „Back on the Controls“. Za Perry-ja kaže:

Lee Scratch Perry je jedna od najoriginalnijih osoba na planeti. Njegova mašta je tvorac novog muzičkog poretka. Ne samo da reggae ne bi bio to što jeste, već ne bi postojali ni mnogi drugi muzički pravci u obliku u kom ih znamo danas. Jako sam srećan i ponosan što sam sarađivao na jednom od bitnijih albuma u Perijevoj novijoj istoriji."

On dodaje da će ovaj koncert da mu ostane u sećanju, jer nastupa baš u Beogradu sa moćnim Upsetterom.

makonda-tracker