Angolska grupa Sokoro u Guarneriusu

0
Ambasada Republike Angole u Srbiji obeležiće 35 godina nezavisnosti tematskim večerima u Guarneriusu 9. i 10 novembra sa početkom u 19 casova, koje će publici približiti angolsku istoriju i kulturu, kroz izložbu fotografija i slika kao i kroz nastup grupe Soko

Ambasador Republike Angole Toko Diakenda Searo, svečano će otvoriti izložbu fotografija i slika sa predstavama Angole u utorak, a zatim će premijerno u Beogradu nastupiti muzičko-plesna grupa Sokoro, koja se smatra jednim od najboljih predstavnika tradicionalne angolske muzike i folklora. Ovu grupu predvodi Kalejandi Žoze Kabeja koji je 2008. godine proglašen za najboljeg pevača u Angoli, a na svom premijernom gostovanju u Beogradu, predstaviće kompozicije sa albuma My duty i Kuvata Dyeto. Jedinstveni spoj tradicionalnih afričkih muzičkih stilova kao što su kilapanga, kwasa, kizomba, semba i sungura, sa modernim svetskim trendovima, je ono što ovoj grupi donosi popularnost širom sveta. Sokoro je do sada nastupao na velikom broju world music festivala, pronoseći originalni duh Afrike. Publici Guarneriusa će takođe biti predstavljen i tradicionalni ples angolskog regiona Uidže.

Dan kasnije biće prikazan dokumentarni film Kolonijalna represija u Angoli, autora Fernanda Oktavija, koji govori o tome kako je viševekovni kolonijalni režim uticao na narod Angole i koje su njegove posledice.

Ulaz na oba dešavanja je slobodan.

Pogledajte neke od video radova grupe Sokoro:


TAGOVI: Guarnerius
makonda-tracker