Darkle Duo u Beogradu

0
U ponedeljak 1. novembra u 20 časova u sali Guarneriusa nastupiće Duo Darkle iz Napulja, koji čine sopran Antonia Palaco i pijanista Paolo Šibilija, a na programu će biti i napolitanske pesme, po čijem izvođenju je ovaj duo poznat u svetu
foto: promo
foto: promo

Darkle Duo (Duo Darclee) osnovan je 1992. godine, a nosi naziv po čuvenoj rumunskoj operskoj umetnici Harikleji Darkle, jednom od najboljih i najpoznatijih glasova sa kraja 19. i početka 20. veka. Naziv dua je inspirisan i time što je sopran Antonije Palaco istovremeno liričan i dramatičan, što je bila i odlika glasa Harikleje Darkle.

Antonia Emanuela Maria Palaco, koloraturni sopran, diplomirala je solo pevanje i violinu na Muzičkom konzervatorijumu S. Pietro a Majella u Napulju, a usavršavanje nastavlja kod maestra Đuzepea Ruizija. Nastupa širom Evrope, a njene koncerte prate sjajne kritike i brojna priznanja, poput specijalne diplome na takmičenju San Remo, koju dobija kao najbolji lirski pevač godine. Bogat repertoar Antonije Palaco uključuje dela od 14. veka do savremene muzike, a posebno mesto zauzimaju dela italijanskog baroka i belcanto. Izuzetno su cenjena Antonijina izvođenja napolitanskih klasičnih pesama, sa kojima je nastupala širom sveta sa velikim uspehom.

Pijanista i dirigent Paolo Šibilija rođen je u Italiji. Diplomirao je na Muzičkom konzervatorijumu u Napulju, a usavršavao se kod Serđa Fiorentina, kao i na Akademiji za pijaniste u Imoli. Kao stipendista italijanske vlade, diplomirao je i na školi Saveta Evrope Scuola di Alto Perfezionamento Musicale u Torinu, kao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod profesora Vladimira Krpana (učenika A.B. Mikelanđela). Nastupa kao solista, sa orkestrom ili u okviru kamernog ansambla, a sarađivao je sa čuvenim operskim umetnicama i orkestrima. Na Istitutu Secondari Statali di Primo Grado, diplomirao je sa tezom pod nazivom Talenat pijaniste, koja obrađuje tehnike klavira, bazirane na učenju F. M. Aleksandera i R. Tiberga, a svoju tezu predstavlja mladim pijanistima širom Evrope, na brojnim majstorskim kursevima. Predaje na Državnoj muzičkoj akademiji. Predsednik je udruženja Sorrento Concert Society i Agimus u Napulju, a saradnik je udruženja Cosenza Concert Society. Šibilija je umetnički direktor uglednih muzičkih festivala u Napulju, Sorentu, Amalfiju i Kozenci.

makonda-tracker