Zubin Mehta na 42. Bemusu

0
Atraktivnim nastupom austrijskog soliste na udaraljkama Martina Grubingera u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem, 16. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće otvoren ovogodišnji 42. Bеmus, najveći festival umetničke muzike

Na koncertu će biti izvedena i porudžbina Bemusa, novo delo kompozitora Stevana Kovača Tikmajera pod nazivom Skamenjeni odjeci. Podjednako uzbudljivo, Bemus će se završiti koncertom Njujorške filharmonije, jednog od najboljih svetskih orkestara, koji gostuje u Beogradu 24. oktobra u okviru velike evropske turneje. Za ovaj orkestar vezuju se i imena najvećih svetskih dirigenata - Leonarda Bernštajna, Kurta Mazura, Zubina Mehte, Pjera Buleza, Lorina Mazela…U Beogradu orkestar nastupa pod upravom Alana Gilberta, koji je prvi rođeni Njujorčanin na mestu šefa-dirigenta, a solista je slavni grčki violinista Leonidas Kavakos.

U Kolarčevoj zadužbini će nastupiti sopran Karen Vurš iz Francuske, dobitnica nagrade Victoires de la musique 2009 (Muzički pobednici) u kategoriji najboljeg mladog operskog soliste; zatim, pijanista Vladimir Milošević, čijim će koncertom biti obeležena dvesta godišna od rođenja kompozitora Šopena i Šumana; kao i Bazelski kamerni orkestar.

Na programu ovogodišnjeg Bemusa su i dve opere V. A. Mocarta u Narodnom pozorištu: premijera Figarove ženidbe u režiji Jagoša Markovića na Velikoj sceni, kao i dve predstave Don Đovanija u izvođenju Nacionalnog lutkarskog pozorišta iz Praga na Maloj sceni Raša Plaović. Na Bemusu će, između ostalog, biti promovisan komplet kompakt diskova Ljubice Marić u izdanju PGP RTS.

Četrnaest programa koji očekuju publiku na predstojećem festivalu, selekcija su istaknutog violiniste Sretena Krstića, dok će selektor narednog festivala biti Zoran Erić.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama Sava centra, Kolarčeve zadužbine i Doma omladine.

Kompletne biografije učesnika i detalje programa pogledajte na internet stranici: www.bemus.rs

makonda-tracker