Olivija Jakobson i Ivana Vukosavljev u Guarneriusu

0
Violinistkinja Olivija Jakobson iz Švajcarske i pijanistkinja Ivana Vukosavljev premijerno će nastupiti u Centru lepih umetnosti Guarnerius u petak 30. jula sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan

Ove mlade umetnice nagrađivane su na brojnim prestižnim muzičkim takmičenjima, a u Guarneriusu će izvoditi dela Baha, Šumana i Vieniavskog.

Olivia Jakobson rođena je 1985. godine u Ženevi. Potiče iz muzičke porodice i već sa četiri godine počela je da svira violinu. Na Akademiji Tibor Varga u Sionu je tokom pet godina sticala muzičko obrazovanje pod tutorstvom maestra Tibora Varge. Diplomirala je na Conseravtoire Supèrieur de Musique, sa nagradom Anne i Marte Torcapel za najbolji resital na gudačkom odseku. Poslediplomske studije završava na konzervatorijumu Hochschule für Musik u Baselu.

Olivija je učesnik brojnih majstorskih kurseva kod violinista kao što su Tibor Varga, Frančesco de Angelis, Viktor Pikajsen, Mihaela Martin, Majkl Vajman, Mi-Kyung Lee i Igor Ojstrah. Nagrađivana je na velikom broju takmičenja, među kojima su: Internacionalni konkurs muzike Città di Stressa u Italiji, gde je osvojila III nagradu; specijalna nagrada na takmičenju Città di Barcellona Pozzo di Gotto (Italija); I nagrada sa pohvalom na nacionalnom takmičenju Concours suisse de musique pour la jeunesse u Ženevi.

Trenutno se usavršava na poslediplomskim studijama Master soliste, u klasi Frančeska de Angelisa (prva violina orkestra Skala u Milanu), na Konzervatorijumu u Lozani.

Ivana Vukosavljev je rođena 1983. godine u Beogradu. Muzičko obrazovanje stekla je u klasi prof. Ljerke Vukelje i prof. Zlate Maleš, a diplomirala je na FMU u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Dalje usavršavanje nastavlja sa pijanistkinjom Ljiljanom Vukeljom, a od 2007. godine u klasi prof. Žan-Fransoa Antoniolija u Lozani. U junu ove godine, Ivana je diplomirala poslediplomske studije diplome de concert  na Konzervatorijumu u Lozani.

2005. godine bila je stipendista grada Beograda i stipendista projekta Putujemo u Evropu. Ministarstvo omladine i sporta nagrađuje je i stipendijom najboljih studenata završne godine studija na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), za školsku 2009/2010. godinu. Sarađivala je sa brojnim uglednim evropskim umetnicima i nastupala je na velikom broju prestižnih festivala.

Jubilarnu desetu sezonu Centra lepih umetnosti Guarnerius otvoriće projekat Polish Imrpoart 4. septembra, koji u saradnji sa Ambasadom Poljske i Poljskim kulturnim centrom, predstavlja svetski poznate džez muzičare i zvezde poljske muzičke scene: Duo Rafal Mazur (akustična bas gitara) i Mikolaj Tšaska (saksofon). Njihov koncert ujedno će otvoriti i tradicionalnu manifestaciju - XV susrete sa poljskom kulturom.

makonda-tracker