život ispunjen umetnošću

Veliki planovi Emira Kusturice: U pripremi dve knjige i film o najsiromašnijem predsedniku na svetu

0
Reditelj Emir Kusturica izjavio je juče da snima film o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja "Na mliječnom putu", slavni autor kaže - kada prođe zima.

 

foto: Amel Emrić

 

Slavni reditelj je rekao da bi u decembru trebalo da završi film o Muhiki, pa će "ta ideja propagiranja takvog viđenja sveta dobiti dimenziju koja može da pomogne ljudima u razumevanju tih floskula, te se danas radi boljeg razumevanja nekoga ili privlačnosti nekoga naprave gluposti pa engleski list napiše 'najsiromašniji predsednik na svetu'".

 

Kusturica kaže da je u stvarnosti Muhika jako imućan čovek koji ima "psa koga mnogo voli, svoje nevene koje uzgaja i prodaje na pijaci i folksvagena, jer je shvatio da mu ne treba više od toga".

 

Emir Kusturica: Poseta mestu gde je Isus razapet

Ta percepcija života je zanimljiva možda za srpske čitaoce i za ideju o tome da u ovom besnom liberalnom kapitalizmu u kome sve postaje roba, taj čovek nije želeo da bude roba i ostao je čovek i sa religioznošću prihvatio da ne treba traćiti vreme nego živeti život", naglasio je Kusturica.

Kusturica je ispričao i anegdotu kada je Muhika kao novopostavljeni ministar poljoprivrede prvi put došao na posao skuterom.

Čovek koji naplaćuje parking ga je pitao: 'Koliko ćete vi ovde ostati?'. Muhika je odgovorio: 'Mislim jako dugo'. To jako dugo je značilo dva mandata, jer je posle bio premijer pa predsednik i divno je što je završio karijeru paralelno sa očevidnim uspehom", rekao je Kusturica.

Emir Kusturica: Poštujem samo prirodni autoritet

 

O Muhiki i knjizi govorila je i prevodilac Silvija Monros Stojaković, koja je istakla da je bivši predsednik Urugvaja deo procesa koji teče celom Latinskom Amerikom, deo borbe za bolji svet i naglasila da njega čuju i ljudi van njegove zemlje.

 

"Hvala životu" reči su kojima je Muhika ove godine otvorio Sajam knjiga u Andrićgradu, a to slavljenje života provejava i knjigom "Sećanje ćelijaša".

 

 

makonda-tracker