život ispunjen umetnošću

Veliki planovi Emira Kusturice: U pripremi dve knjige i film o najsiromašnijem predsedniku na svetu

0
Reditelj Emir Kusturica izjavio je juče da snima film o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja "Na mliječnom putu", slavni autor kaže - kada prođe zima.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kusturica je, nakon promocije knjige "Sećanje ćelijaša" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, rekao da će njegovo novo ostvarenje s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak biti prikazano na festivalu "Kustendorf" u Drvengradu, kao i da piše dve knjige, a čitaocima poručuje: "Strpljivo čekajte".

 

Knjiga "Sećanje ćelijaša", koju su napisali Eleutario Fernandes Ujdobro i Maurisio Rosenkof o zatvorskim danima Muhike, predstavljena je danas na štandu Andrićevog instituta, koji je objavio to izdanje.

 

Monika Beluči otvorila dušu: Kako mi je Emir Kusturica promenio život

 

Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list "Independent" nazvao "najsiromašnijim predsednikom u svetu ne poznajući njegovu biografiju".

Mene ta biografija podseća na film 'Taksista' u kome čovek praktično prolazi kroz sve faze koje rezultiraju pomirenjem i smirenjem. Muhika je čovek koji je svoje političke ideje platio najskuplje na svetu, a da je prihvatio ideju svih ostalih predsednika koji su na putu sopstvenog bogaćenja, sve što je radio bilo bi nelogično", kazao je on.

Muhika, ističe Kusturica, smatra da nisu zlikovci oni koji pljačkaju banke, nego oni koji ih prave.

On je taj svoj životni put pretvorio u ličnu dobit u filozofskom smislu. Shvatio je da je život kratak da se vreme provodi u šoping molovima, da se čovek otuđuje kroz ideju imanja, a ne bivstvovanja", primetio je Kusturica.

Dunja Kusturica: Ovako živiš kada si ćerka Emira Kusturice

 

On je naglasio da je Muhikino bivstvovanje jedno od najjačih simbola "onoga što su nekada nazivali antičkim junakom".

Nema te nevolje kroz koju nije prošao, a onda bi bilo jako skupoceno po njega da je to pretvarao u bogatstvo, a ne u duhovno bogatstvo i tumačenje sveta, koje je kasnije u praktičnom smislu od Urugvaja napravilo sređenu zemlju", dodao je Kusturica.

makonda-tracker