Svetislav Basara promoviše novu knjigu

0
Gnusoba je naziv nove knjige poznatog domaćeg pisca i kolumniste Svetislava Basare, a ovo štivo biće promovisano u sredu, 12. februara u Delfi cafe-u u SKC- u, sa početkom u 17 časova.
Gnusoba, Svetislav Basara, promo foto
Gnusoba, Svetislav Basara, promo foto

O knjizi će govoriti književni teoretičar dr Novica Milić, urednik Dejan Mihailović i autor Svetislav Basara.

Gnusoba, čiji je podnaslov karikatura, predstavlja dvojicu prijatelja, Mandarića i Maslešu, kako se obračunavaju sa srpskim mentalitetom i primitivizmom. Njihovo shvatanje demokratske Srbije u osnovi se ne razlikuje, ali razlikuju se njihove reakcije na novu epohu, navodno oslobođenu jednoumlja: jedan protagonista, rastrzan između euforije i depresije, dobija napade bipolarnog poremećaja, dok se drugi trudi da ga smiri i uveri da je to sudbina koju ne možemo izbeći.

U pozadini njihovog dijaloga, koji će čitaoce nasmejati do suza, ali i ispuniti ih gorčinom, stajaće lik Zorana Đinđića, lidera koji se, po mišljenju obojice protagonista, upustio u zaludan naum da svoje sunarodnike civilizuje i dovede u kakav-takav red.

Kolektivna vrednosna dezorijentisanost, opšte moralno izopačenje i politička psihopatologija predmet su bespoštedno satirične i možda najsurovije Basarine karakterologije nacije.

makonda-tracker