nimalo bajkovito

Pepeljugine zle sestre su kaznili na UZNEMIRUJUĆI NAČIN: 5 horor priča Braće Grim zbog kojih nećete moći da zaspite

0

Ako ste čitali samo njihove dečje bajke, ovo će vas prilično iznenaditi! 

foto: Cineliz Archive: Allpix Press Profimedia
foto: Cineliz Archive: Allpix Press Profimedia

Iako braću Grim većina ljudi zna kao pisce priča za decu, malo ko je čuo da oni nisu pisali samo to. Ovaj kreativni duo je pisao i, da kažemo, i „bajke za odrasle“. To su prilično jezive priče koje imaju sličnosti sa pravim bajkama, samo se u njima dešavaju mnogo surovije i ne tako slatke i lepe stvari. Uostalom, da vam ne objašnjavamo dalje, kad pročitate – razumećete.

 

 

1. Miš, ptica i kobasica

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Britt (@unibats)

 

„Miš, ptica i kobasica“ je kao što joj i ime kaže, priča o mišu, ptici i kobasici koji svi žive zajedno. Da bi svoje domaćinstvo učinili kohezivnim, svako od njih ima specifičnu ulogu u kući. Ptica skuplja drva za vatru, miš je zadužen za prikupljanje vode, loženje vatre i postavljanje stola, a kobasica da sve dobro hrani. Jednog dana, ptica odlučuje da bi trebalo da promene uloge, osećajući se kao da on radi sav težak posao. Međutim, tada se ceo njihov plan izjalovi. Kobasica izlazi da skupi drva, ali postaje užina jednom psu, miš pokušava da kuva kao kobasica, ali uskače u lonac da začini hranu i tom prilkom gubi život. A ptica? Padne u bunar prilikom sakupljanja vode i udavi se.

 

 

2. Partnerstvo mačke i miša

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @iidraw2

 

Mačka i miš odlučuju da žive zajedno i kupuju lonac masti da prežive zimu. Odlučuju da čuvaju lonac na bezbednom mestu – ispod oltara u crkvi – i koriste ga samo ako je potrebno. Mačka zatim tri puta izmišlja priču i kaže da postaje kuma kako bi tajno posetila crkvu i uzela hranu iz lonca. Miš je ostao da ćuva kuću i uopšte nije sumnjao da je prevaren, dok jednom prilikom nije sam otišao u crkvu i zatekao prazan lonac. Kad joj miš otkriva da zna da ga ja prevarila - mačka se okreće i jede miša. Kraj.
 


3. Drvo kleke
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AuDD (@evo.ded)

 

Ova priča je uznemirujući prikaz dečaka koga je ubila njegova maćeha. To je uradila znajući da će umesto nje on naslediti sve po očevoj smrti. Ne želeći da iko sazna šta se dogodilo, maćeha zatim skuva jadnog dečaka i podmeće ga ocu kao obrok. Nakon toga njena ćerka zakopava kosti dečaka ispod drveta kleke, a onda se on pretvara u pticu i peva svoju priču raznim ljudima. Oni mu daju zlatni lanac, crvene cipele i vodenični kamen. Dečak ptica zatim daje ocu lanac, devojčici cipele, a maćehi baci vodenični kamen na glavu. Priča se završava tako što je dečak opet, živ i sa ocem i sestrom i ulazi u kuću da večera.
 

 

4. Pepeljuga
 

 

„Pepeljuga“ je jedna od omiljena dečjih priča na svetu, ali verzija braće Grim je uvrnuta i jeziva, za razliku od Diznijeve. Premisa je ista, u tome što Pepeljuga ima zlu maćehu i dve užasne polusestre koje joj zagorčavaju život terajući je da radi užasne poslovea, a ona upoznaje zgodnog princa i živi srećno do kraja života. Međutim, u ovoj verziji njena vila je magično drvo sa ptičicama koje joj pomažu, a kada polusestre ne stanu u zlatnu cipelu, jedna odseče prst, a druga petu. A njihova kazna za maltretiranje Pepeljuge? Ptice su im kljucale očne jabučice.

5. Tri zmijska lista
 

 

Mlada princeza će se udati samo ako nađe nekoga ko će pristati na njene uslove, odnosno da ona prva umre, a da njen suprug bude živ sahranjen sa njom. Mladić iz siromašne porodice ludo se zaljubljuje u nju, pristajući na njen zahtev. U braku su, ali posle nekog vremena ona se razboli i umire. On ispunjava svoju reč i ulazi se u trezor sa njenim kovčegom. Dok je unutra, on naleće na zmiju koja mu pomogne da vrati svoju ženu iz mrtvih. Međutim, ona ga više ne voli i baca ga u more, uz pomoć svog ljubavnika, dok su bili na morskom putovanju. Njegov sluga ga ipak spasava, a ispostavlja se da su princeza i njen ljubavnik poslati na brod koji tone. Kraj.

 

 

makonda-tracker