Džoni Štulić: Ne sećam se prošlog života

0
Posle dve i po decenije dobrovoljnog izgnanstva u Holandiji gde živi sa suprugom Džozefinom Frudmajer, legendarni muzičar Džoni Štulić kaže da ne razmišlja o povratku u Srbiju i Hrvatsku, ali ne isključuje tu mogućnost
foto: Story press
foto: Story press

Uprkos tome što je pre dve i po decenije napustio bivšu Jugoslaviju, legendarni Branimir-Džoni Štulić (58) nije zaboravljen. Naprotiv, uspomene na vizionarke misli i fenomenalnu muziku nekadašnjeg lidera čuvenog benda Azra, vremenom nisu nestale, a njegovi brojni prijatelji i fanovi želeli bi samo da saznaju kako je njihov obožavani muzičar i nedostaje li mu stari život. U potrazi za novim detaljima iz života slavnog umetnika, u holandski grad Hauten uputio se i Dejan Vučenović, novinar emisije Exploziv. Čak i kada je stigao ispred Džonijevog stana, on nije želeo da priča za medije, ali je, nakon što je odbio da se fotografiše i snimi, pristao da porazgovara sa novinarem TV Prva.

- Malo je stvari koje me vežu za domovinu. Danas shvatam da nemam prijatelje i ne mogu da se načudim ljudima koji se hvale svojim prijateljima – rekao je Štulić koji je od 1989. godine u braku sa suprugom Džozefinom Frudmajer, za koju bez imalo ustezanja odavno priznaje da ga izdržava.

- Ne sećam se ničega iz prošlog života, samo mi se ponekad čini da imam deža vi – nije krio Štulić koji poslednjih godina prevodi dela iz antičke književnosti. I mada mu je svojevremeno ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nudio pasoš, povratne reakcije nije bilo. Tako slavni frontmen Azre danas nema nikakva dokumenta: pasoš, zdravstveno osiguranje, bankovni račun...

- Koga je još briga za te trivijalne stvari kao što su državljanstvo i pasoš – rekao je nekada pasionirani obožavalac fudbala koji, kako je poverio novinaru Exploziva, više ne prati ovaj sport kao ranije, ali voli da ga rekreativno zaigra. Džoni je još 1999. godine javno istakao kako mu je tadašnja izdavačka kuća Jugoton, a danas Croatia Records, ostala dužna milione maraka na ime zloupotrebljenih prava na objavljivanje njegovih albuma. Iako su čelnici ove kuće tvrdili da se on nikada nije javio, Štulić je otkrio da interesovanja za rešavanje spora koji traje već godinama nije bilo i da još nije dobio svoj novac. Uprkos tome što bi mnogi voleli da bar nakratko popričaju s ovom legendom jugoslovenske muzičke scene, on je šaljivim tonom ispričao da je stekao utisak kako svi beže od njega, a ne da je tako omiljen. A potom se i dosetio čime bi to moglo biti izazvano.

-  Ja sam veliki filozof, a to nikome ne prija – istakao je Štulić i na pitanje da li razmišlja o povratku u Srbiju ili Hrvatsku, odgovorio:

- Ne znam, nisam razmišljao o tome, ali moguće je da jednog dana dođem.

Inače, slavni kantautor je pored svoje muzike poznat i po tome što je neretko kroz svoje stihove vizionarski otkrivao ono što se u više navrata dešavalo. Kako je u više navrata isticao, novac nikada nije bio motiv zbog kojeg je komponovao i nastupao, a rat je prezirao i na kraju se zbog stravičnih prizora i zauvek odselio iz bivše Jugoslavije. U Holandiji je najpre vozio taksi i već godinama nema stalni posao. Jednom prilikom je čak otkrio kako je uprkos tome što je prodao milione ploča i platio sve svoje račune, ostao bez ičega, svuda je gost i čak ne bi imao ni dom da ga supruga kao takvog nije dovela kod sebe. Štulić nikada nije priveo kraju studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali su godine dobrovoljnog izgnanstva učinile da se posveti prevođenju grčkih klasika i to uglavnom u noćnim satima. Džoni je u potpunosti promenio nekadašnje navike i mada je okružen strancima, ni u Holandiji ne želi često da izlazi iz svog stana, već vodi jedan gotovo samotni i izolovan život.

Mirjana M. Višnjić

makonda-tracker