Priča o legendarnoj ženi

Šta se skriva iza poznatog osmeha: Vulkan izdavaštvo predstavlja knjigu "Život Mona Lize"

0

Vulkan izdavaštvo predstavlja remek-delo Pjera la Mira pod nazivom "Život Mona Lize".

Njen osmeh krije velike tajne
Njen osmeh krije velike tajnefoto: Profimedia

 

 

Roman koji skida veo misterije sa nežne renesansne ljubavne priče, otkriće nam tajnu Mona Lize, žene zagonetnog osmeha koju je Leonardo da Vinči učinio besmrtnom.

 

Ko je bila Liza de Gerardini koja je vekovima zanimala svet i izbegavala sva pitanja osmehom svojih blagih smeđih očiju?

 

Zašto se ta bogata devojka sa samo petnaest godina udala za mnogo starijeg udovca?

 

Zašto je tako uvažena matrona pozirala bez burme, kose spuštene niz lice, za portret koji njen muž nije poručio? Kako to da je da Vinči slikao tu firentinsku domaćicu, kada skoro nikoga nije poznavao u Firenci?

 

Zašto je provodio dane i noći radeći na jednom tako malom komadu topolovine, on koji svoja najveća dela nije dovršio? I to u najdramatičnijem periodu svog života?

 

Na sva ova pitanja Pjer la Mir pokušaće da odgovori u romanu "Život Mona Lize". Autor daje epski opis živopisnog vremena italijanske renesanse, vremena Leonarda da Vinčija i Mikelanđela,sjajnih proslavljenih umetnika, veoma značajnih i uticajnih ličnosti tog doba.

 

Tokom života Mona Lize, Firenca je veličanstveni grad cveća u zlatnom dobu Medičija. Upravo u tom gradu Mona Liza, buržoaska kćerka i supruga, doživljava svoju prvu nesrećnu ljubav. I dok se seća svakog trenutka čudesne i tragične ljubavi, svesna je da nema povratka nazad. Od tih uspomena živeće do kraja života, i kada bude u naizgled savršenom braku sa starijim suprugom koji je obožava. Jedna slučajnost dovešće Lizu do Leonarda, slikara koji će je svojim vanvremenskim delom učiniti besmrtnom.

 

Novi roman Pijera la Mira 'Život Mona Lize
Novi roman Pijera la Mira "Život Mona Lize"foto: promo

Nezaboravna priča o ljubavi i umetnosti, isprepletanim životnim sudbinama, sreći i patnji, rastancima i ponovnim susretima osvojiće srca svih ljubitelja klasika. "Život Mona Lize", roman koji otkriva vekovima skrivane tajne, čita se u jednom dahu i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Autor romana, Pjer la Mir rođen je 1909. godine u Nici. U Francuskoj je kao pisac postigao značajan uspeh pre nego što je 1941. godine njegovu karijeru prekinuo rat. Posle toga, la Mir se seli u Sjedinjene Države gde radi kao novinar. Osim pisanja, bavio se slikanjem i komponovanjem.

 

Roman "Mulen ruž" doneo mu je svetsku slavu, a poznat je i po romansiranim biografijama od kojih je jedna upravo biografija Leonarda da Vinčija "Život Mona Lize". Pored ova dva, Vulkan izdavaštvo objavilo je i la Mirove romane "Mesečina" kao i "Iznad želje".

 

 

makonda-tracker