uskoro

Uticaj Beat generacije i dalje je intenzivan: Promocija knjige "Jazz Beat" Voja Šindolića u ponedeljak, 1. oktobra

0

Poznati pesnik, prevodilac i bivši urednik jednih od najomiljenih časopisa za vreme Jugoslavije, je izdao novu knjigu koja prića koliko je beatnik generacija imala uticaj na ljude i posebno na muziku.

promocija
promocijafoto: Promo, Promo Poster

Promocija knjige Jazz beat o uticaju jazza na dela beat generacije i obratno, ( Ex Libris, Rijeka,2017) koju je izabrao, preveo i priredio Vojo Šindolić, pesnik i prevodilac iz Dubrovnika, održaće se, nakon Rijeke, Zagreba i Dubrovnika, u ponedeljak, 1. oktobra od 19 časova, u Beogradu, u glavnom holu Parobroda, Kapetan Mišina 6a, uz otvaranje muzičke sezone u Das Bootu.

 

Najvažnije bebop jazzere i beatnike, osim Šindolića, predstaviće Milan Vlajčić i Saša Ćirić, beogradski kritičari, Saša DrachDavor Hrvoj, zagrebački poznavaoci jazza i Karlo Ilić, u ime izdavača iz Rijeke.

 

Iste večeri, od 21 h, Šindolić i Drach puštaće u Das Bootu hitove po sopstvenom izboru, uz nastup uživo Aleksandra Jovanovića Šljuke, klavir i Ivana Stamenkovića, saksofon.

 

Jazz beat je zbirka pesama, ali i proznih dela poznatih književnika beat generacije, koji su stvarali pod uticajem jazz-a, posebno bebopa, koji je tokom 40-tih godina prošlog veka preuzeo vodeću ulogu u razvoju te muzike.

 

Uticaj Beat generacije i dalje je intenzivan. Ozbiljnije će moći da se sagleda tek kroz nekoliko decenija, navedeno je u predgovoru knjige Jazz beat.

Vojo Šindolić, rođen 1955. god, u Dubrovniku, studirao komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i Naropa Univerzitetu, Kolorado. Uređivao je u od 1976. do 1979. jedini jugoslovenski časopis rok muzike Džuboks. Bio je gostujući predavač američke književnosti na univerzitetima u San Francisku i Berkliju. Počasni je član Američke akademije umetnosti i književnosti i član američkog PEN centra, ogranak West Coast. Cenjeni je autor poezije. Bavio se likovnom umetnošću, u Tvornici kod Endija Varhola.

Šindolića zbog njegovog prijateljstva i dopisivanja sa Alenom Ginsbergom, Čarlesom Bukovskim i rok zvezdama kao što su Pati Smit, Bob Dilen, Džeri Garsija, nazivaju ’poslednjim jugoslovenskim bitnikom’.

 

 

makonda-tracker