PIŠITE NAM

Glossy poklanja čitaocima priručnik Furam feminizam - ako ne budete najbrži, pročitajte odlomak

0

Priručnik Furam feminizam daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata?

foto: Promo
foto: Promo

 

Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena?

 

Junakinja knjige, trinaestogodišnja Likica, autorka bloga Furam feminizam, uz pomoć starije sestre i tetke istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna. Furam feminizam sadrži na kraju i korisni pojmovnik feminističkih termina, iz koga čitateljke mogu dosta saznati i o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu.

Ova knjiga najpre je namenjena devojčicama, ali nipošto ne samo njima. Njena idealna čitateljka ima godina koliko i pripovedačica, 12, možda 13 ili 11, ne manje, ali sasvim moguće više. Ona, ta zamišljena mlada čitateljka, najverovatnije ide u školu, plus-minus sedmi razred, u kojoj se zvanično ne pominje feminizam. Iz knjiga i sa zidova silaze među školske klupe muškarci – sedi, stari, bradati, mrki, ozbiljni, važni, uredni, beli, imućni... Pesnici, kompozitori, fizičari, matematičari, vojskovođe, kraljevi, piloti, genetičari, botaničari, lekari, pisci, moreplovci, vladike, astronauti... Iz nekog razloga među njima nema žena, ali se o tom razlogu ćuti. Ova knjiga napisana je da to ćutanje prekine“, istakao je Nenad Veličković.

Predstavljamo vam odlomak iz ovog interesantnog priručnika.

 

petak

 

zadnji dan polugodišta!


oficijelno su mi zaključene sve petice! zezao me je drug iz razreda juče da sam štreber. ja sam mu samo rekla da nisam štreber, nego štreberka, okrenula se i otišla. pre mi je baš smetalo kada me neko za to zeza, onda sam razgovarala sa sestrom prošle godine i ona je rekla da nema ničeg lošeg u tome što sam pametna i što imam super ocene i da samo kod nas to uspeju da pretvore u lošu stvar. realno, meni štreberka znači da radim domaći na vreme, da volim da čitam i pišem, da me zanimaju stvari koje radim u školi, ali i da sam dovoljno odgovorna da radim i stvari koje me ne zanimaju. zašto je to loše, zašto je loše to što ja želim da posvetim svoje vreme učenju?

 

jedino što mi pada na pamet jeste da je to zato što društvo misli da postoji nešto što bi bilo prikladnije da radim, umesto da učim. pretpostavljam da me niko ne bi zvao štreberkom kada bih umesto istorije učila da kuvam, da razvijam kore ili da smotam sarmu. pritom ja uopšte ne mislim da te stvari ne treba znati, ali mi užasno ide na nerve ta pretpostavka da dečacima istorija prirodno upada u mozak, a meni sarma! e pa nije! moj najbolji drug genijalno kuva.

 

zato što to baš voli i ima super mamu koja ga uči. već sada zna da pravi baš komplikovane torte, i super ih ukrašava, i pravi odlične kolače, i zna čak i baklavu da napravi sam! i to mu bude baš dobra! ja prošle godine nani odnela da proba, čak je i ona aminovala. mislim, onda mi je prigovarala pola
godine kako je on tako fin i sposoban – blago njegovoj majci – a ja još ne znam. ali je poenta u tome da mene baklava stvarno ne zanima, ni kako kora mora da bude prozirna, ni koliki treba da budu komadi oraha, ni temperatura šerbeta kad se zaliva, sve mi je to dosadno i glupo i neću da se
bavim tim. isto kao što neću da se bavim ni popravljanjem kola, i ne zanima me debljina guma, jačina motora i kako se ulje proverava. dosadno mi je i zasad u životu mogu bez tih veština. ako mi nekada budu bile potrebne, dovoljno sam inteligentna i sposobna da ih naučim. i dovoljna štreberka
da ih objasnim!

 

ali me istorija zanima, i engleski. mada mi uvek ide na nerve to što iz istorije nikada ne radimo neke žene, osim ako nisu bile nečije ljubavnice ili supruge, ili ako se nisu neka dva muškarca oko te žene posvađala. ili se pomenu u kontekstu porodičnog života i to kao kategorija – žene i deca.

***

 

Nakon knjiga Krokodil peva i Bezbednost na internetu, Glossy svojim vernim čitaocima nudi priliku da osvoje ovu knjigu, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla redakcija@glossy.rs.


Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime, prezime, broj telefona i naziv knjige za koju se prijavljujete. Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

 

makonda-tracker