Novi roman Gordane Kuić

0
Izdavačka kuća Alnari objavila je novi roman Legenda o Luni Levi autorke Gordane Kuić, koja se kao i u svojim prethodnim romanima, i u ovom vraća svojim korenima i pripoveda priču o svojim precima izgnanim iz Španije.

U romanu Gordana Kuić vodi nas u rano proleće 1492. godine kada su vojske katoličkih kraljevstva severa, posle krvavih bitaka, osvojile Granadu na krajnjem jugu Španije koja je bila poslednje uporište mavarske vlasti. Nakon predaje tog ponosnog grada, donesen je Dekter o izgonu, jedan od presudnih dokumenata ne samo za jevrejski narod Španije, već i za opšti opstanak Izrailja.

Legenda o Luni Levi prati priču jevrejske porodice u trenucima i godinama koje su zauvek obeležile i promenile sudbijnu hiljada Jevreja. Porodica Levi odlazi u Istanbul kako bi nakon izgnanstva započela novi život i pokušala da nađe tako željeni mir...

Vezanost za isti književni svet vratila je Gordanu Kuić u novom romanu Legenda o Luni Levi na priču o sefardskom izgnanstvu. U njemu pomoćnik velikog španskog inkvizitora Huan prepoznaje svoju pravu veru i prihvata sudbinu izgnanika Solomona, što je uvod u avanturističko-ljubavni zaplet u kojem, kao što žanr zahteva, čak i gusari imaju svoju ulogu...

Roman slavi jevrejstvo, ali i potpunu versku toleranciju. Uz lepu i popularnu istoriju sefardskih Jevreja, rekonkviste i inkvizicije, Turskog carstva i trgovine na Mediteranu, Gordana Kuić se vratila najboljim stranicama svoje proze i zadovoljavajući obrazac popularne ljubavne priče, napisala roman koji vrlinu egzotičnog i nepoznatog spaja sa prepoznatljivim i očekivanim. U njemu se takođe pronalazi mera ženske sudbine kao posvećenost ljubavi prema muškarcu i odvažnog traganja za sopstvenim karakterom i slobodno.

makonda-tracker