Varvari oduševili u Karlovim Varima

0
Film Varvari, debitansko ostvaranje talentovanog reditelja i scenariste mlađe generacije Ivana Ikića, sa velikim uspehom prikazan je na filmskom festivalu u Karlovim Varima (4-12. jul), u okviru programa East of the West.
Varvari, foto: promo
Varvari, foto: promo

Varvari, snažna tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive, portret su jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Junak priče Luka je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz Mladenovca. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju. Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina. 

- Meni kao autoru posebno zadovoljstvo predstavlja kada film ostvari dobru komunikaciju sa publikom i kada ga publika prihvati.Ovaj Festival ima sjajnu mladu publiku koja fanatično voli filmove, što nama posebno uliva nadu da ono što radimo zaista ima smisla i da evropski autorski film ima svetlu budućnost. Nakon projekcija imali smo jako lepe razgovore sa publikom koja se najviše interesovala za naturščike kojima su bili oduševljeni - rekao je Ivan Ikić nakon projekcija.

Naime, glavne uloge u filmu poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je on, kao i likovi u filmu, dobio na autentičnosti. Publiku u Karlovim Varima, sa kojom je razgovarala ekipa filma nakon projekcija, najviše je zanimao upravo rediteljev rad sa njima i to kako su Željko Marković i Nenad Petrović Flash uspeli da postignu takav realizam i jačinu karaktera.

Nakon svetske premijere u Karlovim Varima, Varvari će srpsku premijeru imati u sklopu Glavnog takmičarskog programa na predstojećem Festivalu evropskog filma Palić (19 – 25. jul), a od jeseni ćefilm gledati i publika u bioskopima.

U filmu igraju Željko Marković, Nenad Petrović Flash, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar, Mirko Vlahović i drugi.

Pogledajte trejler:

makonda-tracker