Festival evropskog filma Palić: Počinju ciklusi Veliki rat na filmu i Klasici na trgu

0
Predfestivalski program 21. FEF Palić otvoriće 8. jula u 19 h film Velika iluzija Žana Renoara
Film Velika iluzija
Film Velika iluzija

Film Velika iluzija otpočinje selekciju Veliki rat na filmu, koja se održava od 8-13. jula, a 11. jula (u 21 i 30h) kreće i program Klasici na trgu (11-16. jul) filmom 400 udaraca Fransoa Trifoa.

Program filmova posvećenih Velikom ratu predstavlja izbor najuspešnije izvedenih ljudskih priča iz najtragičnijeg rata, koji je zadesio čovečanstvo. Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u predfestivalskom programu biće prikazano šest filmova evropskih majstora koji su se bavili tom temom: Velika iluzija (Žan Renoar), Život i smrt pukovnika Blimpa (Majkl Powell, Emerik Presburger), Staze slave (Stenli Kjubrik), Veliki rat (Mario Monićeli), Lorens od Arabije (Dejvid Lin) i Bela traka (Majkll Haneke).

Ciklus filmova Klasici na trgu biće održan na Trgu slobode u Subotici. Ovu selekciju otvara film 400 udaraca, koji se prikazuje povodom 30 godina od smrti Fransoa Trifoa. 400 udaraca je njegov prvi i najsnažniji film, kojim je osvojio Zlatnu palmu 1959. godine. 
Od majstora režije, Roberta Bresona pogledaćemo premijerno novu verziju filma Džeparoš.

U ovogodišnjem predfestivalskom programu, gledaoci će moći da pogledaju i filmove dva vrhunska ženska reditelja: Vere  Hitilov i Line Vertmiler (prvi ženski reditelj, koji je nominovan za Oskara). Film Bele rade Vere Hitilov predstavlja buntovnički, najoštriji film češkog novog talasa, koji je svojevremeno bio zabranjen odmah po prikazivanju da bi tek nakon plišane revolucije i pada Berlinskog zida započeo sa ponovnim emitovanjem. Mimi metalac Line Vertmiler je omaž svim predstavnicima radničke klase, koji se bore za svoja prava i predstavlja oštru kritiku kapitalističkog društva.

Posetioci predfestivalskog programa moći će da pogledaju i film Boemski život Akija Kaurismakija, koji upoznaje gledaoce sa svetom propalih umetnika emigranata i njihovim duhovito-tragičnim sudbinama, kao i razoružavajući film Ogledalo Andreja Tarkovskog,koji prkosi svim poznatim modelima filma svojom poezijom, na koju smo svi zaboravili živeći svoje užurbane živote.

Iz organizacije festivala najavljuju i treću selekciju predfestivalskog programa Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, koja počinje 14. Jula, a detaljne informacije će biti otkrivene uskoro.

Pročitajte ko su ovogodišnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka.

Predstojeće 21. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula u Subotici i kraj jezera Palić.

Ove godine u Takmičarskom programu biće prikazano 13 filmova: program će otvoriti Beli Bog Kornela Mundrukoa, a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Zimski san Nuri Bilge Čejlena. Prvi domaći film u takmičarskom programu je Čudna šuma Sabolča Tolnaia, a drugi je Varvari Ivana Ikića, koji će na Paliću biti premijerno prikazan. 

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu, izložba i panel diskusija MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja, kao i naučni skup Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja.

Kompletan program 21. FEF Palić, kao i sve ostale informacije o Festivalu, možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji festivala.

makonda-tracker