Mira Banjac i Klod Leluš dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

0
Program 21. Festivala evropskog filma Palić (19-25. jul) i imena dobitnika prestižne nagrade Aleksandar Lifka predstavljeni su na konferenciji za medije koja je održana u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.
Festival evropskog filma Palić, foto: promo
Festival evropskog filma Palić, foto: promo

Dvadesetprvi FEF Palić otvoriće Beli Bog Kornela Mundrucoa (Kornel Mundruczo), a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Zimski san Nuri Bilge Čejlena (Nuri Bilge Ceylan). Priznanje Aleksandar Lifka pripašće poznatom francuskom reditelju Klodu Lelušu (Claude Lelouch) I čuvenoj srpskoj glumici Miri Banjac.

Na konferenciji su govorili direktor festivala Radoslav Zelenović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo   Perović, programski direktor Festivala Miroslav Mogorović i selektor  Festivala Petar Mitrić.

- O Klodu Lelušu, inostranom dobitniku Aleksandra Lifke nema potrebe da  vam mnogo pričam. Verovatno vam se u glavi vrti muzika iz filma Jedan  čovek i jedna žena za koji je svojevremeno dobio Zlatnu palmu u Kanu i  dva Oskara, jedan za najbolji film, a drugi za scenario. Siguran sam da ni   domaćeg dobitnika nagrade, Miru Banjac, takođe ne treba posebno da   predstavljam. Nagradu Underground Spirit dobiće francuski autor Eduard   Salijer. Moram da naglasim da mi ne dodeljujemo mnogo nagrada, ali se   trudimo da svako ko primi nagradu Aleksandar Lifka može da kaže da se  nalazi u dobrom društvu. Verujem da će i Klod Leluš i Mira Banjac moći da   kažu da su u zaista dobrom društvu. Po ovu nagradu su na Palić dolazili  mnogi istaknuti ljudi, od Kena Louča (Ken Loach), Kena Rasela (Ken   Russel), pa sve do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice koji su bili prošle   godine. Poslednjih 11 godina je ovaj festival jedna mala ispostava  Evropske zajednice kada je u pitanju filmska kultura na ovim prostorima -   rekao je direktor Festivala Radoslav Zelenović.

makonda-tracker