šokirali su svet

Udarac u glavu uživo u programu, krađa statue, pogrešno proglašnje pobednika: Najveći skandali u istoriji dodele Oskara

0

Jedan od najvažnijih trenutaka za sve koji su pasionirani ljubitelji filma jeste dodela Oskara, a ovo su skandali koji se već godinama prepričavaju 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Ovogodišnja dodela Oskara, 95. po redu, održava se danas, 12. marta, u Dolbi teatru u Holivudu. 

 

Sam protokol ceremonije je strogo i precizno definisan. Ipak, greške su neminovne, posebno kada se sve odvija uživo. Najveći problem nastaje kada nešto ne krene po planu.

 

Ovaj prestižni događaj prate milioni ljubitelja filma, a pored onih sjajnih trenutaka Oskar su u proteklim decenijama obeležili i skandali koji su ušli u anale ove prestižne dodele nagrada.

 

 

Prestižna Na 94. dodeli Oskara popularni glumac Vil Smit nasrnuo na komičara Krisa Roka i zadao mu jak udarac u lice. Zvezda filma Kralj Ričard bio je iznerviran zbog toga što se Rok na bini našalio na račun njegove žene Džejde Pinket Smit, tj. njene frizure. 

 

Ova glumica se na ceremoniji dodele nagrada Američke filmske akademije pojavila sa obrijanom glavom, jer joj zbog autoimune bolesti rapidno opada kosa. Nije poznato da li je Rok znao da se ona suočava sa ovim problemom, ali njen muž nije imao razumevanja za komičara i nakon što ga je udario, odbrusio mu je: „Ne želim da čujem da govoriš bilo šta o mojoj ženi!“.

 

Jedan od najvećih skandala u istoriji Oskra
Jedan od najvećih skandala u istoriji Oskra foto: Youtube Printscreen

 

Ovaj momenat će verovatno ostati zapamćen kao najveći skandal u istoriji Oskara, ali to svakako nije jedini šokantan trenutak koji se dogodio na ceremonijama dodele ove nagrade.

 

Drugi veliki skandal odnosi se na pogrešno proglašen pobednički film

 

Demijan Šazel reditelj i kreator filma "La La land" zajedno sa svojom filmskom i glumačkom ekipom bio je nagrađen sa 6 zlatnih statua na Oskaru. Njegov film je bio na korak da uđe u istoriju sa 7 nagrada i sa nestrpljenjem sam očekivao ko će dobiti nagradu u kategoriji "Najbolji film".

 

 

Zlatni holivudski par koji je žario i palio drugom polovinom 20. veka, Voren Biti i Fej Danavej, predstavili su nominovane filmove i onda je Voren otvorio kovertu. Glumac je više puta pogledao u papir koji je bio u koverti i posle dramske pauze izgovorio ”La La Land”. 

 

Filmska ekipa je izašla na scenu, počela sa zahvalnicama porodici, Bogu, prijateljima, da bi jedan od producenata "La La Land-a" rekao da je došlo do greške i da je pobednik "Moonlight".

 

Treći, ali ne i poslednji skandal je krađa zlatne statue

 

Jedan muškarac uhapšen je u Los Anđelesu zbog sumnje da je ukrao Oskara glumici Frensis MekDormand posle 90. ceremonije uručenja nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

 

Krađa Oskara izazvala je pravu buru u američkim medijima
Krađa Oskara izazvala je pravu buru u američkim medijimafoto: Profimedia

 

Zbog krađe zlatne statue duge 34 centimetara uhapšen je Teri Brajant (47), rekla je portparolka policije Rosario Herera.

 

Frensis MekDormand dobila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u crnoj komedji Martina Mekdonaga „​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​“.

 

Statua je navodno ukradena na zabavi posle svečanog uručenja nagrada, a kradljivac je imao ulaznicu za taj događaj, rekla je Herera. Uhapšenom je određena kaucija u iznosu od 20.000 dolara. Glumica Frensis MekDormand osvojila je prvog Oskara 1996. za ulogu u filmu „Fargo“ koji su režirali njen muž Džoel Koen i njegov brat Itan.

 

 

makonda-tracker