zanimljivo

Zona ju je poslala Manetu i njemu su ZAKLECALA KOLENA: Sigurno (ali sigurno) ne znate šta je zapravo ŠEFTELIJA

2

Jedna od najvažnijih scena u romanu i filmu "Zona Zamfirova" jeste ona u kojoj izmećarka Vaska daje kujundžiji Manetu šefteliju koju mu je poslala Zona, nakon čega on odlučuje da je isprosi. Međutim, verovatno ne znate šta je tačno ovaj predmet...

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

"Zone ti, ete, dade ovuj šefteliju? Za men’ ti dade?!", pita Mane Vasku u neverici dok u ruci drži belu maramu, posle čega on odustaje od svoje namere da okreće glavu od Zone i njihove ljubavi i odlazi kod hadži Zamfira da je isprosi.


Ova scena iz "Zone Zamfirove" Stevana Sremca jedna je od najvažnijih u romanu, a reč "šeftelija" neretko se pojavljivala u literaturi koja obiluje turcizmima. Tako se i u Andrićevom romanu "Na Drini ćuprija" pominje da su "stare žene, goneći dečurliju koja su im krala šeftelije, dovikivale u svojim glasnim i ljutim kletvama".

 

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen


Šta je zapravo šeftelija?


Ova reč dobro je poznata širom Balkana i obično znači — breskva. U pitanju je vinogradarska breskva koja obilno rađa i postoje crvena i žuta, a ovakvo značenje reči "šeftelija" pronašao je i Abdulah Škaljić, koji ju je uvrstio u svoj "Rečnik turcizama".

 

Kako on navodi, šeftelija, šefteli ili šeptelija dobila je ime po turskoj reči şeftali, a ima korene i u persijskom jeziku, i znači breskva (lat. Prunus persica). Dobro je poznat i niški Šefteli sokak, koji je nekada bio miran deo grada duž pruge Niš-Dimitrovgrad, prepun lepo uređenih avlija i — drvoreda breskve. U prenesenom značenju, šefteli sokacima nazivaju se i sve ulice u kojima se održavau ljubavni sastanci i u kojima se ašikovalo u staro vreme.


Međutim, Zona nije Manetu poslala breskvu, već maramu, a iako u zvaničnim rečnicima turcizama na našim prostorima "šeftelija" nema drugih značenja osim "breskva", u našem narodu vlada uvreženo mišljenje da se ova reč koristila da označi maramicu kojom su devojke brisale intimnu regiju pre nego što bi je poslale svojim budućim supruzima. Navodno bi na maramici ostajao vlažan obris međunožja, koji je podsećao na oblik — breskve.


Maramica je u balkanskoj tradiciji vekovima bila veoma značajna i višeznačna: njom se vrti u kolu, njom se daruju snahe, zetovi, deca, ona je deo devojačkog miraza, prilikom razvoda mladenci su po starim vranjanskim običajima cepali maramice ("šamije")... Zbog toga ne bi bilo iznenađujuće da je i ovaj, za današnje prilike, bizaran običaj u prošlosti negovan na našim prostorima.

 

 

 

makonda-tracker