već je hit!

Film o kom SVI pričaju: 10 stvari koje treba da znate pre nego što odgledate DINU

1

Tokom prvog vikenda prikazivanja, samo u severnoameričkim bioskopima, "Dina" Denija Vilneva zaradila je više od 40 miliona dolara, a izazvala je pravu pomamu širom planete. WarnerBros. juče je najavio da će snimati i nastavak ovog filma, a pred njim je nesumnjivo ogroman uspeh.

foto: Hollywood Archive / Avalon / Profimedia
foto: Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Jedan od najiščekivanijih filmova proteklih godina definitivno je "Dina" u režiji kanadskog reditelja Denija Vilneva, koja je drugi pokušaj filmske adaptacije ove priče nakon istoimenog (i ne baš uspešnog) ostvarenja Dejvida Linča 1984. godine.


"Dina" je već danima glavna tema na društvenim mrežama i najveći bioskopski hit širom sveta, a budući da je zasnovana na romanu mnogi se pitaju da li je potrebno predznanje da bi se uživalo u ovom filmu. Odgovor je ― čeka vas prava poslastica bez obzira na to da li ste upućeni u radnju i likove "Dine". Ipak, da bi vam bilo lakše da pratite priču, ne škodi da imate na umu nekoliko važnih činjenica...

 

  • Film je zasnovan na romanu iz 1965. godine

Iako će vam mnogi detalji "Dine" delovati toliko futuristički da deluju kao da su tek izmišljeni, ova priča nastala je pre više od pola veka! U pitanju je roman američkog pisca Frenka Herberta, koji je za "Dinu" nagrađen dvema najznačajnijim nagradama za književno stvaralaštvo u oblasti naučne fantastike ― "Nebula" i "Hugo".


Knjiga ima još pet nastavaka: "Mesija Dine", "Deca Dine", "Božanski car Dine", "Jeretici Dine" i "Kapitol Dina".


Ako imate vremena da pročitate prvi roman pre odlaska u bioskop, obavezno to učinite!

 

  • Film prati knjigu

 

Dina
foto: Profimedia

Najveća zamerka prethodnim pokušajima ekranizacije "Dine" bila je to što ne prati verno Herbertovu priču, što kod najnovije verzije nije slučaj. Vilnev je već najavio da neće napraviti istu grešku i da će, kao fan serijala, pratiti pisca i verodostojno dočarati ovaj svet.

 

  • Događa se u budućnosti

Radnja filma nije zamišljena kao nešto što se odvija u paralnenom i izmišljenom svetu već kao daleka, daleka budućnost ― čak 20.000 godina daleka. U pitanju je vreme kada su ljudi kolonizovali udaljene planete i na njima izgradili uređen i složen sistem.

 

  • Režiser je dokazano ime

Ne bi Warner Bros. dao bilo kome da ekranizuje "Dinu", pa je tako ovaj težak i prelep zadatak pripao Deniju Vilnevu, koji u svojoj biografiji ima naslove "Blade Runner 2029", "Sikario", "Zatvorenici", "Neprijatelj", "Dolazak", "Zgarišta"...


Vilnev je istakao da je "Dina" film koji od detinjstva, kada je pročitao Herbertov roman, snima u mašti i da je na njemu radio imajući na umu samo jednog gledaoca u sali ― samog sebe!

 

  • Sniman je u Jordanu i Mađarskoj

 

Dina
foto: Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

S obzirom na to da su ekipi bili potrebni različiti tipovi terena, "Dina" je snimana u dvema sasvim različitim sredinama ― Jordanu, koji je, naravno, zbog svojih pustinja bio pogodlo tlo za peskoviti Arakis, i u Mađarskoj, koja je pružila predivne stene.


Pojedine scene snimane su i u Abu Dabiju i u Norveškoj.

 

  • Hijerarhija može da bude konfuzna

Ukoliko ne pratite pažljivo može vam promaći ko je ko u svetu "Dine". Ono što je važno da imate na umu jeste da poznatim univerzumom upravlja car padišah Šadam IV, koji ima maksimalnu kontrolu zahvaljujući Sardukarima, svojoj ličnoj gardi i zvaničnoj vojsci Carstva.


Određene kuće, odnosno porodice, dinastije, upravljaju svojim planetama, pa tako kuća Atreid, na čijem je čelu vojvoda Leto Atreid, vlada okeanskom planetom Kaladan, dok je gojazni baron Vladimir Harkonen na čelu kuće Harkonena.


Tu su i Slobodnjaci, nomadi koji žive u skrivenim Utočištima na Arakisu, koji je još poznat kao Dina.

 

  • Šta je "začin" u "Dini"?

 

Zendaja
foto: Youtube Printscreen

U "Dini" se sve vrti oko takozvanog začina melanža. U pitanju je supstanca koja se u celom svemiru može naći samo na Arakisu, a koja produžava život, deluje halucinogeno, omogućava gledanje u budućnost... Pored toga, ona je neophodna za putovanje kroz svemir i od njega zavisi Svemirski esnaf, koji ima monopol nad međuzvezdanim putovanjima.


Bene Geserit

 

Zendaja
foto: Youtube Printscreen

Ključna verska, društvemna i politička snaga u svetu "Dine" je sestrinstvo Bene Geserit, čije članice celog života treniraju um i telo kako bi stekle nadljudske sposobnosti. Nakon što steknu vrhunske moći, nazivaju se Časnim majkama. Poneki ih nazivaju vešticama, a odane su samo sebi, mada se zbog svojih ciljeva ponekad priklone nekom pojedincu ili drugoj grupi.


Ko je Kvizah Haderah?

 

Zendaja
foto: Youtube Printscreen

Ove moćne Benegeseritkinje koriste svoje sposobnosti u političke svrhe i zbog težnje da se rodi Odabrani ― Kvizac Haderah, mesija Dine koji će stati u odbranu planete i spasiti univerzum od zla. Zbog toga su pokrenule svojevrsni program razmnožavanja kako bi ga napravile. On može da bude na više mesta u isto vreme, može da vidi budućnost i pomogne čovečanstvu da ostane na Zlatnom putu.


Biće nastavaka

 

Zendaja
foto: Youtube Printscreen

Nekoliko dana nakon što je "Dina" počela da se prikazuje u bioskopima širom Amerike i Evrope, Warner Bros. najavio je da će se snimiti i drugi deo "Dine", što nije bilo izvesno tokom snimanja. Budući da postoji šest knjiga, pred nama je tek uživanje!
 

 

makonda-tracker