nose posebno raspoloženje

VEČERAS ĆETE SIGURNO GLEDATI NEKI OD NJIH: 10 najlepših božićnih filmova koji nam NIKAD neće dosaditi

0

Čak i ako obećate sebi da nećete tristoti put gledati "U stvari ljubav" i zaplakati kad Ema Tompson otvori svoj poklon... znate da hoćete!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bez obzira na to jeste li ih gledali jednom ili više desetina puta, koliko godina imate i jeste li romantična duša, ovi filmovi su poslastica kojoj gotovo niko ne može da odoli!


Neretko ih gledamo i kada nije vreme praznika, ali na Badnje veče i Božić nose posebnu emociju...


Čudo u 34. ulici


Ova porodična drama je rimejk legendarnog ostvarenja iz 1947. godine i donosi nam priču o šestogodišnjoj Suzan, koja ne veruje u Deda Mraza jer ju je tako učila mama, inače portparol robne kuće na Menhetnu. Istovremeno, izvesni deka Kris sticajem neobičnih okolnosti postaje prava njujorška atrakcija u kostimu Deda Mraza, pa ga Suzanina majka zaposli da u svojoj kompaniji...


Sam u kući i Sam u kući 2


Dečiji film koji je postao sinonim za praznične dane širom sveta dobro je poznata priča o dečaku koji slučajno ostaje sam za Božić i brani svoj dom od lopova. Bez obzira na to birate li prvi deo filma ili nastavak u kojem mali Kevin sreće pljačkaše u Njujorku, jedno je sigurno — silno ćete se zabaviti!


Patuljak


Filmovi Vila Ferela poznati su po specifičnom humoru koji možda "ne leži"s svima, ali ostvarenje u kojem on igra čoveka koji je odrastao na Severnom polu kao božićni patuljak i odlazi u Njujork da potraži svog oca nešto je što svako mora da vidi.


Košmar uoči Božića


Estetika po kojoj je poznat režiser Tim Barton podignuta je na viši nivo u animiranom filmu iz 1993. godine, a predstavlja nam priču o fiktivnom Gradu Noći veštica, čiji stanovnici rešavaju da monotiniju prekinu novim praznikom — Božićem.

 

nova godina
foto: Shutterstock

Kako je Grinč ukrao Božić


Džim Keri kakvog ga nismo često viđali! Simpatična komedija iz 2000. godine za decu i odrasle govori nam o Grinču, koji je još kao dete odbačen zbog ružnoće i zlobe. On se ogorčen povukao u pećinu i zamrzeo ljude, kojima želi da uništi najsrećnije doba godine.


Najluđi Božić


Ovo porodično ostvarenje je zapravo treći deo serijala National Lampoon's Vacation, zasnovan na kratkoj priči objavljenoj u čuvenom magazinu National Lampoon. U pitanju je film iz 1989. godine koji govori o porodici Grisvold, čiji se veliki planovi za proslavu praznika pretvaraju u noćnu moru.


Loš Deda Mraz


Iako je zabeležio brojne velike uloge, jedna od najomiljenijih rola Bilija Boba Torntona nesumnjivo je uloga pljačkaša koji kostimiran sa svojim saradnicima na Badnje veče pljačka robne kuće. Ipak, neko bi mogao da im pokvari planove...


Gremlini


Svačiji omiljeni film iz detinjstva je priča o mladiću Biliju koji na poklon od oca dobija neobičnog ljubimca — mogveja, stvorenje koje prate određena pravila: ne sme da se hrani posle ponoći, ne sme da dođe u kontakt s vodom itd. Međutim, nakon što Bili počne da krši pravila, pojavljuje se jš ovakvih bića, koja rastu ogromnom brzinu i na umu imaju samo jedno: haos.


U stvari ljubav


Nekoliko isprepletenih priča, ljubav u svim svojim oblicima i na sve načine, duh praznika i zajedništva i neki od najboljih britanskih glumaca današnjice — sve to imamo u jednom od najgledanijih božićnih filmova svih vremena, a ipak je malo da opiše sav šarm ovog filma.

 

 

makonda-tracker