Predrag Miki Manojlović otvara Slobodnu zonu

0
Sedmo izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 4. do 9. novembra, na dve lokacije: u Dvorani Kulturnog centra Beograda i, po prvi put, u Domu omladine

Festival će ove godine svečano otvoriti naš proslavljeni glumac Miki Manojlović.

Tokom šest festivalskih dana, publika Slobodne zone imaće priliku da vidi 40 filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Biće to još jedna prilika za upoznavanje i razgovore sa autorima u sjajnoj festivalskoj atmosferi.

Slobodna zona otvara se novim ostvarenjem iranskog reditelja Džafara Panahija, koji je pravosnažno osuđen na 6 godina zatvora i 20 godina zabrane rada, jer veruje da čovek može i ima pravo da menja i preispituje sistem u kome živi, a ne samo da mu služi. Prošvercovan u kolaču, na USB stiku, Ovo nije film je svojevrsna afirmacija života, ljudskog duha i potrebe za stvaranjem.

Kao i svake godine, na programu će se naći najvažniji angažovani filmovi iz ovogodišnje festivalske ponude: Black power mixtape 1965-1970, Bombay Beach, Crvena kapela, dobitnici nagrada na najznačajnijim festivalima širom sveta poput: Zaustavljen na putu, Deponija, Zidovi i Oproštaj krvi.

Najveći i najvažniji švedski festival dokumentarnog filma Tempo predstaviće u okviru linije Tempo u Beogradu najbolja ostvarenja savremene švedske dokumentarne produkcije. U prisustvu autorki i autora, publika će imati priliku da pogleda naslove kao što su Ljubav u doba rata, Pokajnici, Moje srce tame i Zov krvi.

U goste dolaze i diplomci prestižne Londonske nacionalne filmske škole, predvođeni Srđanom Kečom, jednim od prethodnih selektora Slobodne zone, koji će se publici predstaviti filmom Pismo ocu.

Ove godine festival je bogatiji i za nekoliko pratećih programa.

Vidimo se u čitulji Janka Baljaka, Poludeli ljudi Gorana Markovića i Marble ass Želimira Žilnika svakako su među najznačajnijim dokumentarnim filmovima u poslednje dve decenije kod nas, nastali uz pomoć Fonda za otvoreno društvo, koji ove godine obeležava 20 godina rada u Srbiji. Prikazivanje ovih filmova je odličan povod da se promisli pod kojim uslovima kultura podstiče promene i stvara prostor za slobodne izbore i kvalitetan razvoj društva.

Rad Balkanskog dokumentarnog centra i novi konkurs za dokumentariste iz regiona promovisaće Martička Božilova, direktorka BDC-a i jedna od najeminentnijih producentkinja dokumentarnih filmova na Balkanu.

Svoj doprinos razumevanju aktivizma u digitalno doba ponudiće ekipa filma The Real Social Network - kolektiv The Kitchen Sink iz Londona, koji će održati radionicu o novim vidovima protesta širom sveta.

Na promotivnim materijalima Slobodne zone nalaze se radovi dvoje mladih autora, Milice Drakulić i Antoan Stefana Šojata. Njihovi radovi izabrani su kao najbolji među više desetina radova srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu SUTRA - moto ovogodišnje Slobodne zone.

Kao i svake godine, Slobodna zona će dodeliti nagradu publike i otkupiti televizijska prava za nekoliko najboljih filmova sa festivala. Po treći put za redom biće uručena i nagrada za nekoga iz publike ko bude dao najbolju filmsku kritiku jednog od prikazanih filmova.

Karte za festival se nalaze u prodaji na biletarnicama Dvorane Kulturnog centra Beograda i Doma Omladine. Cena pojedinačne karte je 200 dinara, dok se karte za reprizne termine prodaju po ceni od 150 din.

Više informacija o programu i filmovima možete pronaći na adresi www.freezonebelgrade.org.

makonda-tracker