Zaustavljen na putu trijumfovao na Paliću

0
Zlatni toranj za najbolji film na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je film Zaustavljen na putu nemačkog autora Andreasa Drezena.

Drezen je nagrađen za duboko razumevanje ljudskosti, obrazložio je žiri čiji su članovi bili reditelji Ognjen Sviličić (Hrvatska), Kristof Van Rompej (Belgija) i Andraš Urban (Srbija), Â Gunar Ahmer (Švedski filmski institut) i glumice Monika Barladeanu (Rumunija) i Magdalena Poplavska (Poljska).

Palićki toranj za najbolju režiju dobio je poljski umetnik Jan Komasa za film Soba samoubica u kojem je iskazao  bogat i maštovit rediteljski postupak .

Specijalno priznanje žirija pripalo je ruskom reditelju Andreju Zvjaginjcevu za originalan pristup složenoj stvarnosti u filmu Elena.

Poseban žiri kritike dodelio je nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari i to turskom filmu "Punoletstvo" reditelja Serena Juđea.

To je komplikovan film nakon kojeg se ne osećate prijatno, ali on podstiče na razmišljanje i na beskompromisan način osećajno i inteligento dotiče važne i univerzalne teme, izjavio je predsednik žirija britanski filmski kritičar Nil Jang.

Članice tog žirija bile su filmska i pozorišna kritičarka iz Italije Nataša Senjanović i urednica filmskog časopisa Kinečko iz Slovačke Eva Križkova.

Erste nagradu, koju dodeljuje Umetnički savet Festivala, dobio je finski film Laponska odiseja reditelja Domea Karukoskog.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras se završava festival na kojem je od 16. jula u takmičarskim i pratećim programima prikazano oko 80 filmova iz 30 zemalja.

makonda-tracker