od 22. februara do 3. marta

Premijerne projekcije: Višestruko nagrađivana filmska ostvarenja na 47. FEST-u

0

Međunarodni filmski festival - FEST, 47. po redu, počinje 22. februara, a sve do 3. marta biće prikazano 125 filmova.

foto: promo
foto: promo

Filmski naslovi kao što su Žena, Šapat ulice, Ne ostavljaj trag, Mala matura, stižu nam iz holivudskog studija Soni i biće deo repertoara koji će biti prikazan na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST. Ovi filmovi imaće svoje premijerne i jedine projekcije tokom trajanja festivala jer se neće naći na repertoaru bioskopa po završetku festivala. Ovo je jedinstvena prilika da pogledate ova višestruko nagrađena filmska ostvarenja.

 

Za nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu “Žena” nominovana je Glen Klouz. Film ćete imati prilike da pogledate na ovogodišnjem FEST-u. „Iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena - i upravo ćete upoznati Džoun Kastlmen.

 

foto: promo

Ona je vrlo inteligenta i još uvek upečatljivo lepa žena - savršeno posvećena suprugu. Četrdeset godina provela je žrtvujući sopstveni talenat, snove i ambicije kako bi podržala supruga Džoa i njegovnu književnu karijeru. Ali Džoani je dosta. Uoči Nobelove nagrade za književnost suočava se sa najvećom žrtvom svoga života i tajnom karijere.“ Ovo je jedno u nizu ostvarenja Soni studija koje treba pogledati.

 

Jedan od filmova koji će zaiteresovati mlađi deo publike biće film pod naslovom “Mala matura”. Učenica osmog razreda Kajla Dej ne ispušta telefon iz ruke, nadajući se da će naći onlajn veze koje mogu da nadomeste one koje nije u stanju da ostvari u svakodnevnom životu.

 

foto: promo

Ona na Jutjubu postavlja video snimke namenjene drugim adolescentima sa problemima sličnim njenim, kao što su osećaj izolovanosti, nevidljivosti, anksioznosti. U poslednjoj nedelji katastrofalne školske godine, pred upis u srednju školu, Kajla se bori da premosti jaz između onoga kako vidi sebe i onoga šta misli da bi trebalo da bude.“ Reditelj ovog filma je Bo Burnam, poznati stendap komičar i glumac kome je ovo rediteljski debi. Film je premijerno prikazan na festivalu Sandens.

 

Film “Dame u crnom” jedan je od nezaobilaznih filmova na kvalitetnim filmskim festivalima. Radnja se događa u Sidneju u leto 1959, u vreme kulturnog buđenja Australije, raspadanja klasnih struktura i oslobađanja žena. To je priča o odrastanju učenice iz predgrađa, Lise, koja se, dok čeka na rezultate završnih ispita i sanja o upisu na Univerzitet u Sidneju, zapošljava preko leta u jednoj velikoj robnoj kući. Tu radi zajedno sa grupom prodavačica koje joj otvaraju oči za svet izvan njenog ušuškanog života i podstiču njen preobražaj.

 

Film "Ne ostavljaj trag" takođe je jedan od naslova koje treba pogledati na velikom platnu. Vil i njegova kćerka tinejdžerka Tom godinama vode naizgled idiličan život u jednom velikom prirodnom rezervatu u Oregonu.

 

foto: promo

Daleko od ljubopitljivih očiju vlasti, oni tragaju za hranom i Vil uči pametnu i radoznalu Tom kako veštinama preživljavanja, tako i moralnim vrednostima. Kada ih konačno otkriju, odvode ih iz rezervata i predaju nadležnim socijalnim službama, koje čine sve što je moguće da otac i kćerka ostanu zajedno. Ovaj film sa sobom nosi i nekoliko nagrada, a prikazan je u Kanu, Torontu i na Sandensu.

 

Još neki od naziva koji nam stižu iz Soni studija i biće prikazani su: Gloria Bel, Galeb, Favorit, Mladi Gangster...

 

 

makonda-tracker