pogledajte

Film Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom" stiže u bioskope 8. novembra

0

Novo delo nagrađivanog reditelja priča o teškočama Roma kroz oči dece.

 film 'Banditi u potrazi za mamom
film "Banditi u potrazi za mamom"foto: Promo

Film "Banditi u potrazi za mamom" je priča o tri brata i sestri i njihovoj borbi u današnjem društvu. Tragajući za mamom koji ih je napustila, ulaze u opasan svet ulice, u kom pronalaze svoju slobodu. Kao deo džeparoške bande ih hvata policija, sve osim Kristijana koji ostaje sam i kome jedini zadatak postaje da oslobodi braću i sestre iz Doma. U sivilu Beograda, dečak pronalazi slobodu.

Film "Banditi u potrazi za mamom" je inspirisan stvarnim životima malih Roma, i prikazuje njihovu realnost.

Reditelj Kosta Ristić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, gde završava i master studije filmske i TV režije. Njegovi studentski filmovi "Dijamant za Baja Kaliforniju", "Ruža vetrova" i "Sloboda ili strip" se prikazuju na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

 

Film 'Banditi u potrazi za mamom
Film "Banditi u potrazi za mamom"foto: Promo

Kosta je prošle godine bio na filmskoj radionici Vernera Hercoga na Kubi, gde je snimio kratkometražni film "Dve otadžbine". Iste godine, film je prikazan na Kanskom festivalu u selekciji ACID Cannes.

"Banditi u potrazi za mamom" su njegovo prvo dugometražno ostvarenje i ujedno njegov diplomski master rad. Kosta o svom filmu kaže sledeće: „Ovaj film-igra bavi se opštim egzistencijalističkim i socijalnim temama kroz naivnu prizmu svojih tomsojerovskih junaka. To je priča o odrastanju i slobodi“.

"Banditi u potrazi za mamom" je na ovogodišnjem FEST-u odneo čak 3 nagrade. Dobio je Nagradu žirija i jednoglasnom odlukom dodeljena mu je Politikina nagrada ‚‚Milutin Čolić’’, priznanje za najbolji film u nacionalnoj selekciji. Kristijan Garip je dobio nagradu za najbolji debi, jer je, po rečima žirija fenomenalno izneo film svojim umećem, šarmom i harizmom.

 

 

makonda-tracker