kinoteka

Uživajte u javnoj projekciji na Studentskom trgu: Kultni film "Nacionalna klasa" u digitalno restauriranoj verziji

0

Verziju starog filma iz 1979. godine sada možete gledati na potpuno drugačiji način.

Dragan nikolić kao Flojd u filmu nacionalna klasa
Dragan nikolić kao Flojd u filmu nacionalna klasafoto: Promo

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić na skupu učesnika projekta Vip Kinoteka i medija 26. septembra u restoranu "Nacionalna klasa" na Ušću, istakao je da će publika će biti privilegovana u odnosu na generacije koje već više decenija gledaju ovaj film sa nedovoljno kvalitetnih kopija.

 

Pantelić je zahvalio svima koji prepoznaju da je ono što kompanija Vip mobile i Jugoslovenska kinoteka rade čitave ove godine, a što će i nastaviti, od izuzetne važnosti kada je u pitanju naša, i ne samo naša, kultura i čuvanje kulturnog nasleđa.

 

Takođe je zahvalio medijima na podršci da se potreba za digitalnom restauracijom naše filmske baštine populariše i da se u javnosti stvara svest da umetničko delo treba gledati u kvalitetu koji ono zaslužuje.

 

Nacionalna klasa
Nacionalna klasafoto: Promo

Film "Nacionalna klasa", snimljena u produkciji Centar filma iz Beograda, okupila je sjajnu glumačku ekipu koju je predvodio Dragan Nikolić u liku reli vozača Brane Flojda.

 

Njegovu devojku Šilju igrala je Gorica Popović i za tu ulogu osvojila Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli.

 

Film je sniman je na na raznim lokacijama u Beogradu, između ostalog baš u restoranu na Ušću.

 

Ovom prilikom za prisutne je organizovana i vožnja u čuvenom "fići", vernoj replici automobila koji je na trkama nacionalne klase 750 kubika u filmu vozio glavni junak Flojd.

 

Za javnu projekciju 29. septembra uveče na Studentskom trgu, kako su najavili organizatori, treba doći na vreme, jer je broj mesta ograničen. U slučaju lošeg vremena ceo program - koncert Beogradskog džez orkestra (19.00 časova), obraćanje članova ekipe filma (20.00 časova) i projekcija filma (20.30 časova) - biće održan u zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

 

Restaurirana "Nacionalna klasa" biće prikazana i u Kinoteci 30. septembra (18.00 i 20.30), a besplatne ulaznice mogu se podići na blagajni.

 

 

makonda-tracker