uskoro

Posle predstave i film niže uspehe: "Žaba" osvojila 3 nagrade u Puli

0

Film „Žaba“ osvojio je tri nagrade na upravo završenom filmskom festivalu u Puli.

'Žaba
"Žaba" osvojila tri nagrade u Pulifoto: Promo

Ostvarenje Elmira Jukića, rađeno u regionalnoj koprodukciji, čiji je srpski koproducent „Living pictures“, osvojilo je nagradu ocenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – Fedeora, Zlatnu Arenu za najbolji film, dok je reditelj nagrađen Zlatnom Arenom za režiju u programu hrvatskih manjinskih koprodukcija.

 

Višestruko nagrađeno filmsko ostvarenje nastalo je prema istoimenoj drami Dubravka Mihanovića, što je i bila inspiracija reditelju Elmiru Jukiću.

Kada se počela igrati predstava, 2005. godine, počeo je taj naš put. Za glavne glumce nisam se dvojio, uzeo sam one koji igraju predstavu jer te uloge jednostavno pripadaju njima“, ispričao je Jukić.

Film 'Žaba
Film "Žaba"foto: Promo

Glavni glumac Emir Hadžihafizbegović koji je napomenuo kako će se “Žaba” uskoro na sceni odigrati po 250. put.

Mnogo sam već radio s Jukićem, između ostalog radili smo skupa kultnu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, stoga sam bio vrlo zadovoljan i ovom saradnjom. Atmosfera je ono izuzetno bitno u radu na filmu, a mi smo na snimanju imali jednu divnu auru“, rekao je.

Hadžihafizbegović je naglasio da je ovaj film još jedna priča s porukom iz Sarajeva u kojoj se između bombe i lopte bira lopta. „Što je bilo, bilo je. Moramo ići dalje“, rekao je i zaključio kako film popravlja ljude..

 

'Žaba
"Žaba"foto: Promo

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promeni. Braco ne želi da ga sluša i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promeniti. Braco besan odlazi, ne želeći više nikad da ga vidi, a Švabo predlaže Zeki da poseti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

Pored Hadžihafizbegovića, u filmu igraju i Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović.

 

 

makonda-tracker