iskreno i potresno

Dodeljena nagrada publike Gorki list: Belgijsko-holandska koprodukcija u filmu "Devojka" dirnula publiku

0

Publika je za filmove iz Glavnog takmičarskog programa glasala na dva načina: na sajtu Festivala i putem glasačkih listića, koji su popunjavan nakon projekcija.

film 'devojka
film "devojka"foto: promo

Kroz ovogodišnje 25. izdanje Festivala evropskog filma Palić nastavila se

višegodišnja saradnja Gorkog Lista i Festivala. Već punih 20 godina Gorki
List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče gledaoce na
razmišljanje i reakciju, te ih poziva da otvorenih čula prate svet oko sebe. Gorki List nagradom publike za najbolji film dokazuje da publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti prikazana na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg "žirija" tj. onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina, uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija.

 

Nagrade najboljim ostvarenjima 25. Festivala uručene su sinoć na Letnjoj pozornici Palić. Kao što smo već pomenuli, Zlatni toranj za najbolji film Žiri je dodelio ostvarenju "Devojka" u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.

Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa", navodi Žiri u svom obrazloženju.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma "Krtica", dok je Specijalno priznanje dobio španski film "Karmen i Lola" rediteljke Aranče Ečevarije, koje se palićkoj publici sinoć obratila video porukom.


Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa Paralele i sudari jednoglasno je doneo odluku i Nagradu za najbolji film dodelio mađarskom ostvarenju "Cvetna dolina" u režiji Lasla Čuja. FIPRESCI žiri je Nagradu za najbolji u Glavnom takmičarskom programu dodelio francuskom ostvarenju "U ratu" u režiji Stefana Brizea.

 

nagrada gorki list
nagrada gorki listfoto: promo

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, koji se održao od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici prikazao je stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala "Žigmond Vilmoš" iz Segedina i Palić u Beogradu.

 

 

makonda-tracker