uskoro

Turski reditelj Nuri Ceylan- gost programa Sarajevo Film Festival

0

Sarajevo Film Festival sa ponosom objavljuje da će turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festivalfoto: promo

Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma.

 

Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila koji propituju tradicionalne vrednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

 

Ceylan je rođen u Istanbulu 1959. godine.

 

Njegov kratki film "Koza" prikazan je u takmičarskom programu Filmskog festivala u Kanu 1995. postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u zvaničnu selekciju tog prestižnog festivala.

 

Sa dugometražnim igranim filmovima "Kasaba" (1997) i "Majski oblaci" (1999) je postigao međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade.

 

Njegov treći dugometražni igrani film, "Dalek" (2002), je postao najnagrađivaniji film u istoriji turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala u Kanu.

 

U Kanu je 2006. godine osvojio nagradu "FiprescIi" za film "Klime", a dve godine kasnije i nagradu za najboljeg reditelja za film "Tri majmuna" koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Ceylan se vratio u Kan 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dve godine kasnije i sa filmom "Bilo jednom u Anadoliji" , snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina sa kojim je osvojio Grand Prix.

Ceylanov naredni film, "Zimski san", je 2014. na Filmskom festivalu u Kanu nagrađen Zlatnom palmom.

Njegov poslednji film, "Drvo divlje kruške", u čijoj je koprodukciji učestvovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u glavnom, takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu gde je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

 

Uz uspešnu filmsku karijeru, Nuri Bilge Ceylan se 2003. godine vratio svojoj prvoj ljubavi - fotografiji, dok je tražio lokacije za snimanje filma "Klime" .

 

Film je premijerno prikazan 2006, a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija.

 

Nakon toga je održao izložbe fotografija i u Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalija, Istanbul i Izmir), Španiji (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (VroclaV), Nemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (Njujork).

 

The Wild Pear Tree
The Wild Pear Treefoto: promo

Sa ciljem da se posetioci upoznaju sa širinom njegovog talenta, Sarajevo Film Festival će predstaviti izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa.

 

Posebno je zadovoljstvo najaviti da će izložba biti upriličena u okviru ovogodišnjeg festivala.

Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, posmatrača navode na razmišljanje.

 

One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija.

 

Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentovanog naratora i iznimno značajnog i etičnog umetnika.

 

 

makonda-tracker