Za bolje sutra prevremeno rođenih beba u Centralnoj Srbiji

0
Značaj majčinog mleka za prevremeno rođene bebe je nemerljiv. Ipak, postoje one majke koje nakon porođaja nisu u mogućnosti da doje svoje bebe.

Formiranje banaka humanog mleka od izuzetnog je značaja jer se u njima majčino mleko skuplja i čuva kako bi se dalo ovim bebama i na taj način im se omogućilo da se što pre oporave i pravilnmo razvijaju.

- Jako je teško posle prevremenog porođaja i stresa koji sa sobom nosi, sačuvati laktaciju. Ipak, shvatajući značaj majčinog mleka i dojenja, uspela sam ne samo da dojim svije, nego i da viškove mleka doniram u Banku humanog mleka u Beogradu. Osećaj da ste pomogli prevremeno rođenoj bebi koje nekad teže i nekoliko stotina grama, je nemerljiv - reči su jedne od mama donora koja se priključila akciji pomoći prevremeno rođenim bebama koju voda Rosa sprovodi već četiri godine.



Nakon otvorenih banaka humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, nova banka humanog mleka biće otvorena na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra. Do kraja marta naredne godine od svake prodate Rosa vode biće izdvajana novčana sredstva za kupovinu najsavremenije medicinske opreme za novu, a takođe će biti nastavljena podrška već postojećim bankama humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu.



Rosa u toku akcije veliku pažnju poklanja i edukovanju žena o značaju dojenja ali i tome na koji način mogu postati donori mleka. Donor humanog mleka, prema rečima lekara sa Instituta za neonatologiju u Beogradu,  može da bude svaka zdrava žena koja ima više mleka nego što je potrebno njenom detetu da dobro napreduje. Ipak, pored majčine dobre volje, žene, ukoliko žele da daruju mleko, trebalo bi da budu i zdrave, tj. da ne uzimaju lekove, stimulativna sredstva i da ne puše.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

makonda-tracker