Svečano otvarnje 45. Beogradske muzičke svečanosti

0
U subota, 12. oktobar, 20.00h u Sava centaru u saradnji sa Muzičkom produkcijom Radio-televizije Srbije i Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, Beogradke muzičke svečanosti otvoriće delo Rekvijem, Đuzepea Verdija. Ulaznice možete kupiti po cenama od 600, 90
Bemus, foto: promo
Bemus, foto: promo

Rekvijem Đuzepa Verdija (1813-1901), najznačajnije ostvarenje u opusu ovog kompozitora koje ne pripada operskoj muzici, nastao je tokom 1873-74 godine. Delo je posvećeno uspomeni na velikog italijanskog pesnika, književnika i nacionalnog heroja – Aleksandra Manconija čija je smrt (1873) duboko potresla Verdija.
Iako nije predviđen za scensko izvođenje, Rekvijem je izuzetno dramatično ostvarenje koje izrasta u velikim kontrastima snažnih emocija i jednostavne nežnosti. Ovde, baš kao i u Verdijevim operskim ostvarenjima, melodijske linje plene svojom lepotom i izražajnošću, ali je kompozitor u ovom delu pokazao i izuzetno poznavanje polifonog stila.
Verdi je sam dirigovao na premijernom izvođenju Rekvijema, maja 1874. dodine u crkvi Sv. Marka u Milanu. Tri dana kasnije delo je sa velikim uspehom izvedeno i u Skali, a potom su usledila brojna izvođenja širom Evrope – petnaest puta u Parizu, tri u Londonu, četiri u Beču... Nakon slušanja Rekvijema, dirigent i pijanista Hans fon Bilov opisao je ovu muziku kao svojevrsnu operu u crkvenom ruhu, a novinar je povodom britanske premijere u Rojal Albert Holu okarakterisao kompoziciju kao najlepšu crkvenu muziku koja je komponovana posle Mocartovog Rekvijema. Johanes Brams je oduševljeno izjavio: Samo genije je mogao da napiše ovakvo delo!
U ovoj 2013. godini, kada ceo svet obeležava 200 godina od rođenja slavnog majstora, pored brojnih operskih izvođenja, Rekvijem je sigurno jedna od najatraktivnijih muzičkih tema na svim meridijanima. Reč je o veličanstveno potresnom i duboko osećajnom delu koje više od jednog veka mami oduševljenje slušaoca, nadahnjuje njegove interpretatore i budi osećanje poštovanja muzičkih stvaralaca.

ĐUZEPE VERDI (1813-1901):

REKVIJEMHor i Simfonijski orkestar RTS

Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović,

Akademski hor Collegium Musicum 

Bojan Suđić, dirigent

Ajle Asonji, sopran

Nataša Jović-Trivić, mecosopran

Marsel Rejans, tenor

Luciano Batinić, bas

TAGOVI: 123Bemus
makonda-tracker