nagrada

Priznanje solistkinji Baleta bečke Državne opere Gali Jovanović

0

U četvrtak 1. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici, biće dodeljeno priznanje Vip poziva solistkinji Baleta Državne opere iz Beča, Gali Jovanović.

Gala Jovanović
Gala Jovanovićfoto: Promo

Već osam godina zaredom, ovu vrednu nagradu zajednički dodeljuju kompanija Vip mobile i Beogradski festival igre, sa ciljem da naše baletske umetnike koji su svoju karijeru razvijali u inostranstvu, na trenutak vrate na domaću scenu i predstave publici u Srbiji. Odmah nakon uručenja nagrade planirana je projekcija II čina baleta „Žizela“ u produkciji bečke Državne opere. U ovom romantičnom baletu, tokom prethodne i tekuće sezone, Jovanovićeva uspešno igra ulogu Mirte. Projekcija počinje u 17h, a ulaz je slobodan.

 

Gala Jovanović
Gala Jovanovićfoto: Promo

Gala Jovanović je završila Baletsku školu u Beogradu u klasi Milice Bezmarević, 2006. godine. Usavršavala se u Baletskoj školi Opere u Beču, 2007. godine. Odmah naredne sezone, primljena je u ansambl Baleta Opere u Beču. U solistkinju je promovisana 2015. godine. Igra solističke uloge u predstavama “Don Kihot“, “Krcko Oraščić“ i “Labudovo jezero“ u koreografiji Rudolfa Nurejeva, “Romeo i Julija“ Džona Kranka, ali i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, Moris Bežar, Helen Piket, i drugi. Na početku sezone 2017/2018, ponela je ulogu Mirte u baletu “Žizela“. Jovanovićeva je bila zaštitno lice 15. Beogradskog festivala igre, i na taj način je privukla veliku pažnju stare i nove festivalske publike, ali i brojne publike iz inostranstva.

 

Gala Jovanović
Gala Jovanovićfoto: Promo

 

 

 

makonda-tracker