uskoro

Baletski spektakl: Premijerna obnova Verdijeve klasike "Dama s kamelijama"

0

Srpsko narodno pozorište će posle devet godina opet vratiti ovu predstavu na repertoar.

Balet 'Dama s kamelijama
Balet "Dama s kamelijama"foto: A. Ramadanović

Svima je dobro poznata dirljiva priča o ljubavi između Margerite Gotje, dame s kamelijama, i Armana Divala, koja već 170 godina, otkad je Dimin roman objavljen, inspiriše umetnike da stvaraju nova prozna, dramska, operska, filmska i baletska dela.

 

Balet Srpskog narodnog pozorišta će u novoj sezoni premijerno obnoviti balet u dva čina "Dama s kamelijama", na muziku Đuzepa Verdija i libretu Krunislava Simića, prema istoimenom romanu Aleksandra Dime Sina.

Koreografiju i režiju obnavlja Krunislav Simić, a orkestraciju je uradio Aleksandar Kojić, koji će i dirigovati.

Premijerna obnova je planirana za subotu, 13. oktobra 2018, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova, a repriza je 16. oktobra.

 

Balet 'dama s kamelijama
Balet "dama s kamelijama"foto: A. Ramadanović

Premijera ovog baleta bila je pre devet godina, 14. marta 2009. godine i izvođen je 26 puta (poslednji put, pred novosadskom publikom 31. oktobra 2013. godine u okviru Verdi festa u SNP-u). Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime Bojana Nikitović, repetitori su Oksana Storožuk, Milan Lazić, Vesna Brkić, Branka Gligorić, dizajner svetla Marko Radanović. Učestvuju solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.


Libreto je zasnovan na istoimenom romanu francuskog književnika Aleksandra Dime Sina (Alexandre Dumas Fils), gde je opisao svoju ljubav prema mladoj i lepoj kurtizani Mariji Diplesi (Marie Duplessis), koja je 1847. umrla od tuberkuloze. Piscu je najveću slavu doneo upravo roman Dama s kamelijama objavljen 1848, koji je doživeo ogroman uspeh, pa je već četiri godine kasnije njegova scenska adaptacija izvedena u Teatru Vodvilj.

 

Balet 'Dama s kamelijama
Balet "Dama s kamelijama"foto: A. Ramadanović

Umetnička vrednost dela ne leži u samoj ideji koju pisac obrađuje, nego u epizodama punim života i u smelo skiciranim pojavama iz pariskog polusveta. Meteorski uspeh drame i predstave inspirisao je i samog Verdija da ga pretoči u operu, i tako je 1853. nastala Travijata, jedna od najpopularnijih opera.

 

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

 

 

makonda-tracker