umetnost

Budite deo strit arta ovog vikenda, prisustvujte stvaranju umetničkih radova i zabavite se!

0

Oslikavanje će trajati u subotu i nedelju (29. i 30. septembar) između 10:00 i 18:00 časova na fasadi Višnjićeve 10, uz podršku i na zadovoljstvo skupštine stanara.

foto: Resto
foto: Resto

Dva najaktivnija umetnička kolektiva na beogradskoj sceni koja se bave promocijom ulične umetnosti – "Paint Kartel" i "Street Smart" organizuju zajedničkim snagama "United Colors Of Belgrade – Warm up", događaj će 29. i 30. septembra okupiti umetnike iz zemlje i inostranstva.

 

Pet murala na fasadi u Višnjićevoj 10 u Beogradu oslikaće Flying fortress iz Hamburga, Lunar iz Zagreba, kao i domaći autori: Star, Endo, Wuper, Rage i
"Paint Kartel", koji čine: Cash, Dulait, Hope, Junk, Risk i Sarin.

 

Grafit
Grafitfoto: Lunar

Flying Fortress i Lunar su dvojica umetnika čiji rad je poznat na svetskom nivou, a koji će ukrstiti sprejeve ovog puta.

 

Zajedničko im je i to što rade karaktere po kojima su prepoznatljivi – Flying Fortress crta "Teddy Trooper-a", a Lunar mačka koji je, kako sam kaže, najbolji odraz njegove ličnosti.

 

Grafit
Grafitfoto: Sven Biller

Na jednom od zidova naći će se Star, novosadski umetnik koji voli da eksperimentiše sa različitim stilovima, tehnikama i formama. Bavi se dizajnom, ilustracijom, leteringom i sve to miksuje i na zidu.

 

Grafit
Grafitfoto: star

Wuper i Endo su obojica prepoznatljivi po realističnim radovima. Ono po čemu su posebni je Vuperova veština za wildstyle i Endovi kubistički kolaži. Njih dvojica će deliti zid, a publika će moći da vidi kako izgleda kada se ovi stilovi
isprepleću.

 

Grafit
Grafitfoto: Wuper

Jedan od učesnika je i Resto, maštovit i talentovan mladi umetnik. Crta Džekija, pirate, vrapce, pčele, zmije, meduze, vukove, lisice... Tu je uvek i neki oblačić, u njemu srce, nota, kruna, rubikova kocka ili poruka koja nas tera da se zamislimo.


Članovi "Paint Kartel" kolektiva: Cash, Dulait, Hope, Junk, Risk i Sarin, nastupiće zajedno. Oni i inače deluju kao celina, ali svako od njih se posebno ističe u određenoj tehnici.

 

Grafit
Grafitfoto: Paint Kartel


U nedelju će biti organizovan i mini street art market na platou ispred zida u Višnjićevoj 10, kao i sito štampa uživo od 14 do 16 časova. Svi zainteresovani moći će da odaberu neki od radova umetnika sa domaće scene, a Aleksandra
Filipović
će ih otisnuti na majice ili cegere koji se mogu doneti ili kupiti na licu mesta.

 

Lunar grafit
Lunar grafitfoto: Samir Kurtagic

"United Colors Of Belgrade – Warm up" predstavlja kontinuitet u odnosu na prvi "United Colors of Belgrade" jam, koji je održan 2016. godine, kada su nas pioniri beogradske grafiti scene vratili 20 godina unazad – u vreme kada se
scena razvijala.

 

Ovo je prvi u nizu događaja koji će kolektivi "Paint Kartel" i "Street Smart" organizovati u cilju spajanja beogradske street art scene i pružanja veće vidljivosti ovoj vrsti umetničkog izraza na kulturnoj mapi Beograda.


Događaj se odvija uz podršku gradske opštine Stari grad, koja će u okviru manifestacije na svom štandu u nedelju, 30. septembra, posetiocima predstaviti ekološke akcije koje sprovodi.

 

 

makonda-tracker