ne propustite

Ovog vikenda uživajte u kreativnim radionicama, muralima i muzici: Počinje festival ulične umetnosti

0

Ako volite umetnost, dizajnerski i ekološki market, ovo je prava stvar za vas. A još je i bepslatno!

mural
muralfoto: Jana Danilović

Umetnički kolektiv "Street Smart" i projektantski biro "Stattwerk" 8. i 9. septembra otvaraju vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih street art lokacija – nekadašnju zgradu "Beobanke", za ulične umetnike i umetnice, kao i za sve sugrađanke i sugrađane. U okviru festivala ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“ odvijaće se oslikavanje murala uživo, dizajnerski i ekološki market, kreativne radionice za decu i odrasle i DJ program, a svi sadržaji su besplatni.


"Uspavanog beogradskog džina" oslikavaće neki od najboljih uličnih umetnika i umetnica aktivnih na domaćoj sceni, koji će odgovoriti na temu „Gradska oaza“. Učestvuju: Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam.


Svi zainteresovani posetioci moći će da pohađaju i nekoliko kreativnih radionica. U subotu, 8. septembra, u 12 sati decu uzrasta od 8 do 15 godina očekuje radionica "Crtanje u krug", uličnog umetnika Quam-a, koja kombinuje klasične slikarske discipline sa igrom. Istog dana u 13 časova počinju i dve radionice nastale u saradnji sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije. Radonica animiranih kolaža "Šetnja herbarijuma" Tamare Tasi i Jane Bjelice uključuje pravljenje digitalnog herbarijuma, a radioničarski program eksperimentalnog i ambijentalnog muzičkog instrumenta "Sonic Junk Harmonic", Tarasa Subotića i Ivane Miljković, će se sastojati od sklapanja novih muzičkih instrumenata od odbačenih i upotrebljenih materijala.


U subotu u 14 časova će se predstaviti i prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji "Ekobag" radionicom šivenja torbi od upotrebljenih bilborda i tekstila, a u nedelju od 13 časova Jana Danilović, ulična umetnica, držaće radionicu "Paste up" namenjenu svima od 15 do 104 godine koji žele da se upoznaju sa paste up tehnikom, koja se koristi za privremene intervencije na ulici.

 

posetite kreativne radionice
posetite kreativne radionicefoto: Nemanja Maraš

Oba festivalska dana između 18 i 20 časova će se odvijati i sito štampa uživo. Sugrađanke i sugrađani mogu doneti svoju majicu ili ceger, ili ih kupiti na licu mesta, i odabrati jedno od sita sa motivima koje su dizajnirali neki od učesnika festivala. Dizajnerski i ekološki proizvodi će biti dostupni u okviru umetničkog marketa, koji će raditi u subotu i nedelju od 12 do 20 časova.

 

Prve večeri od 20 časova do ponoći, za eklektičan muzički zvuk biće zadužen Ali Guney, DJ i dizajner zvuka iz Turske koji živi u Beogradu. Bavi se dižejingom više od deset godina, a nastupao je u renomiranim andergraund klubovima, kao i na festivalima u Turskoj, Srbiji i regionu. Muzički matine u nedelju od 19 časova započinje nastupom Katarine Radovanović – aka DJ Etiketice, producentkinje i DJ-ice iz Beograda, koja priprema fank i haus bitove, a od 21 čas prerasta u noćni DJ program "Šćepine vragolije" u znaku hausa, fanka, diska, soula, afroa i broukenbita. Neki od klubova u kojima su se mogle čuti ​"Šćepine vragolije"​ su: ​KC "Grad"​, zatim na serijalu žurki u klubu ​"Rokanje“", na "20/44", ​gde su "Šćepine vragolije"​ nastupile zajedno sa ​Markom Milosavljevićem i Jan Kinčilom, kao i na Festivalu "dev9t".

 

Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama, su besplatni. Manifestaciju je podržala gradska opština Stari grad.

 

 

makonda-tracker